9 tipuri de mănuși folosite în sporturile de contact

Indiferent dacă te antrenezi de ceva vreme sau pur și simplu te gândești să-ți achiziționezi o pereche nouă de mănuși de box, vei observa fără îndoială că nu toate mănușile de box sunt la fel. Există, de fapt, mai multe tipuri decât te-ai aștepta și fiecare stil de mănușă are propriile sale utilizări. Iată o descriere rapidă a majorității tipurilor de mănuși de box pe care le găsești pe piață. 

9 tipuri de mănuși folosite în sporturile de contact


1. Mănușile de antrenament


Veți găsi adesea mărci care promovează mănuși de box ca mănuși de antrenament sau mănuși de geantă. Însă există o diferență între mănușile moderne pentru saci și stilul tradițional de mănuși de box. Noi îți recomandăm să stai departe de mănușile tradiționale de geantă, deoarece acestea nu oferă sprijinul și protecția mănușilor de box moderne.


Mănușile de antrenament, în schimb, sunt ceea ce ar trebui să folosești la antrenamente. Chiar dacă sunt construite pentru loviturile la saci și tampoane, totuși sunt de obicei destul de versatile și utile în orice tip de antrenament. Pentru majoritatea loviturilor pe care le vei practica în sala de antrenament, probabil aceaste mănuși sunt cele mai potrivite. Totuși, nu toate mănușile de uz general sunt etichetate ca mănuși de antrenament și sunt adesea numite doar mănuși de box.

2. Mănușile de sparring


În sparring, scopul mănușilor de box este să te protejeze atât pe tine, cât și pe partenerul tau de luptă. Poțo folosi orice pereche de mănuși de box pentru sparring (presupunând că acestea au o greutate acceptabilă), totuși există multe branduri care vând mănuși de sparring specifice, optimizate pentru această activitate. Mănușile de sparring sunt destul de asemănătoare cu mănușile de antrenament, totuși căptușeala este de obicei puțin mai moale sau mai amortizată, cu o distribuție de spumă mai optimizată, pentru a diminua impactul. Mănușile de sparring sunt adesea vândute într-o varietate de greutăți, cu toate acestea ar trebui să le folosești doar pe cele de 14 oz sau mai mult, în funcție de greutatea ta corporală.


Knockout Tip 

Este întotdeauna decizia antrenorului tău dacă poți purta sau nu o pereche de mănuși în timpul luptei. Antrenorul tău are, probabil, o experiență vastă în box, așa că, dacă el spune că mănușile tale au o  greutate greșită pentru tine, sunt nesigure sau pur și simplu sunt nepotrivite, atunci crede-l pe cuvânt. Este întotdeauna mai bine să verifici ce greutate ar trebui să aibă mănușa de luptă și dacă este posibil, să achiziționezi o pereche de calitate. 


3. Mănuși de competiție pentru amatori

Probabil nu va trebui niciodată să-ți cumperi o pereche de mănuși pentru amatori, dar merită să știi care sunt. Competițiile de box pentru amatori tind să folosească un stil specific de mănuși, care sunt de obicei furnizate luptătorilor prin diferite sponsorizări. Mănușile sunt de obicei colorate în roșu sau albastru, în funcție de colțul luptătorilor. De asemenea, zona articulației a mănușii este evidențiată. Aceste detalii ajută arbitrii să puncteze lupta mai ușor. 



4. Mănuși de box profesionale

Ar trebui să-ți achiziționezi o pereche de mănuși de box profesionale numai dacă intenționezi să concurezi în competiții. După cum sugerează și numele, acestea sunt mănuși de box special concepute pentru a fi utilizate în competiții profesionale și deseori sacrifică protecția mâinilor și confortul pentru a maximiza ofensa. Căptușeala este mult mai fermă, făcând mănușile mai mici și mai compacte. Într-un fel, aceste mănuși sunt concepute pentru a oferi o lovitură cât mai ascuțită de fiecare dată. Cu toate acestea, mănușile profesionale de box nu sunt potrivite pentru antrenamentele de zi cu zi și nu ar trebui folosite prea mult în afara competițiilor. Pentru majoritatea competițiilor, veți folosi mănuși de 8oz sau 10oz în funcție de greutate. Mănușile Pro sunt aproape întotdeauna dantelate, deoarece este rar pentru competițiile de nivel înalt să permită mănușile de box cu închidere de tip Velcro.

Knockout Tip 

Nu te lăsa păcălit de mănușile de box „pro-style” vândute ieftin în magazinul de la colț. Acestea sunt branduri care folosesc termenul în scopuri de marketing și sunt adesea doar mănuși de antrenament de bază. Adevăratele mănuși de box profesionale nu sunt ieftine și mulți boxeri plătesc câțiva sute de euro pentru o pereche cu adevărat bună.


5. Mănuși de box în stil mexican

În primele zile ale boxului, când mănușile de box erau doar niște bule de căptușeală, mănușile în stil mexican erau extrem de unice. Forma lor mai elegantă și căptușeala mai strânsă le-au făcut să iasă în evidență. În zilele noastre, caracteristicile acestora au ajuns să fie standard, însă mai există pe piață o serie de „mănuși în stil mexican” disponibile. În esență, acestea sunt o subcategorie a mănușilor de box profesionale.


Probabil ai auzit de Cleto Reyes, unul dintre cei mai importanți producători de mănuși premium. Acestea sunt un bun exemplu în ceea ce privește mănușile în stil mexicane. Sunt adesea ușor mai potrivite cu mâna, au o manșetă mai lungă, și o căptușeala mai compactă. Cleto Reyes, de exemplu, folosește păr de cal pentru a oferi o căptușeală mult mai fermă, cu piele de capră pentru învelișul mănușii. 


6. Mănușile de box Muay Thai  

Muay Thai este un sport complet diferit de box, iar mănușile de box s-au dezvoltat în consecință. Acestea sunt destinate mai mult kickboxerilor care au nevoie de mănuși de box versatile. Thailanda are un număr mare de producători de mănuși care excelează în diferite aspecte, totuși toți se concentrează pe o căptușeală mai bine distribuită pentru o mai bună protecție pe partea din spate a mâinii și mult mai multă flexibilitate în prindere, permițând palma să se deschidă mai mult pentru a prinde lovituri. Nu este neobișnuit ca mărcile să aibă și căptușeală suplimentară pe partea palmei. Este important să reții caracteristicile subtile care le fac puțin mai potrivite pentru kickboxing și Muay Thai.


7. Alte tipuri de mănuși 

 

  • Mănușile MMA s-au dezvoltat special pentru artele marțiale mixte. Deși nu sunt mănuși de box din punct de vedere tehnic, ele sunt utilizate într-un scop similar. Spre deosebire de mănușile de box, mănușile MMA sunt lipsite de degete, adesea cu palma deschisă, pentru a permite o manipulare mai ușoară. Dacă te antrenezi în box sau Muay Thai, nu ar trebui să le folosești.
  • Mănușile tradiționale sunt o alternativă mai mică la mănușile de box cu protecție minimă. Acestea nu au multe dintre proprietățile de protecție ale mănușilor de box complete. Adesea sălile de sport nu îți vor permite să te antrenezi cu acestea, deși sunt încă vândute de mulți comercianți cu amănuntul și adesea sunt livrate gratuit cu saci de box. Forma este adesea doar generică, iar căptușeala minimă, cu puțin sau deloc suport pentru încheietura mâinii. Nu vă recomandăm să le achiziționati.
  • Mănușile semi-contact (de exemplu, mănușile de karate sau mănușile Taekwondo) sunt un alt tip de mănuși. Acestea nu sunt potrivite pentru box sau Muay Thai. Sunt adesea un punct intermediar între mănușile de box și mănușile MMA. Căptușeala este minimă și uneori este realizată din spumă scufundată. Deoarece sunt folosite doar în sporturile cu semi-contact, nu oferă o protecție la fel de mare ca și mănușile de box.

             

              Ce întrebări să-ți pui înainte să achiziționezi mănușile de box? 


              Dacă te simți copleșit de multitudinea de mănuși de box disponibile și te întrebi care ar fi cele mai potrivite pentru tine, iată câteva lucruri principale pe care să le iei în considerare:
              1. Vei folosi mănușile pentru competiție sau antrenament?
              2. În cazul competițiilor, ce greutate trebuie să aibă mănușile pentru clasa ta de greutate?
              3. În cazul antrenamentului, la ce vor fi folosite mănușile? Muncă cu sac / tampon, sparring sau un pic din ambele?
              4. Vei folosi mănușile ca să blochezi sau să prinzi lovituri?
              5. Vrei să-ți cumperi mănuși specifice pentru fiecare activitate sau o pereche pe care o poți folosi pentru orice?

              Având în vedere aceste întrebări și informațiile de mai sus, ar trebui să poți identifica tipul de mănușă de care vei avea nevoie. Dacă încă nu ești sigur, întreabă-ne în secțiunea de comentarii și vom încerca să te ajutăm cât mai prompt. Noi, cei de la Knockout, suntem alături de tine cu o gamă completă de echipamente de calitate și mănuși de box de la branduri de top. Rămâi alături de blogul nostru pentru alte informații la fel de interesante!

              Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

              Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.