Alegerea și utilizarea corectă a sacului de box

Antrenamentul la sacul de box constituie componenta principală în pregătirea sportivilor care practică sporturi de contact, însă este un exercițiu recomandat pentru toți cei care merg la sală sau desfășoară activități fizice acasă. Pe lângă faptul că-i ajută pe sportivi să-și perfecționeze loviturile, antrenamentul la sacul de box este și un excelent exercițiu cardio, ne ajută să ardem mai multe calorii într-un timp scurt,  totodată fortifică inima și anumite grupe de mușchi.

Deși pare un lucru destul de simplu, utilizarea sacului de box are unele secrete pe care trebuie să le cunoști înainte de-a începe să te antrenezi la acest aparat, pentru a evita accidentările și pentru ca efectul antrenamentului să fie cel scontat. Prin urmare, ne-am gândit că ți-ar fi util să afli care sunt aspectele de care trebuie să ții cont atunci când alegi sacul de box potrivit pentru antrenamentul tău și care sunt secretele unui antrenament reușit.

 

Care sunt caracteristicile unui sac de box

Nu există un standard care să impună clar că un sac de box trebuie să aibă o anumită dimensiune și greutate, și este firesc să fie așa, pentru că există diferite categorii de sportivi și tipuri de antrenament. Așadar, greutatea unui sac de box poate varia între 20 și 30 de kilograme, iar lungimea este cuprinsă între 80 și 120 de centimetri. Sacii cu lungime de 120 de centimetri sunt recomandați pentru antrenamentele de kickboxing sau alte sporturi de contact în care sunt permise și lovituri cu picioarele.

 

Principalele tipuri de saci de box

Alegerea sacului de box se face în funcție de nivelul de pregătire și de tipul de antrenament care se dorește a fi făcut la un astfel de aparat. Din acest punct de vedere, sacii de box sunt împărțiți în trei categorii, fiecare pentru un anume stil de antrenament.

  • Sacul din material textil – este tipul de sac recomandat pentru amatori sau pentru cei care se antrenează doar de plăcere și pentru a se menține într-o formă fizică bună. Este mai ușor, iar textura are o densitate mai redusă, pentru a se evita accidentările, pentru că este destinat celor care n-au experiență în acest tip de antrenament.
  • Sacul din poliuretan –  acest tip de sac este special conceput pentru antrenamentele regulate ale sportivilor care practică un sport de contact. Densitatea materialului cu care sunt umpluți este una medie, ajutând sportivii să își perfecționeze loviturile și să învețe să lovească, astfel încât să resimtă cât mai puțin șocul la impact.
  • Sacul din piele – sacii din această grupă sunt cei mai rezistenți, fiind destinați antrenamentelor intense ale sportivilor profesioniști. Sunt umpluți cu materiale dure, cu densitate mare, din această cauză fiind și mai grei decât sacii din celelalte categorii.

 

Amplasarea corectă a sacului de box

Dacă nu urmezi un plan strict de antrenament și folosești sacul de box doar pentru a te menține în formă, nu este neapărat nevoie să mergi la sală, pentru că poți instala un astfel de aparat chiar la tine acasă. O încăpere mai spațioasă, garajul sau curtea casei sunt locuri ideale unde poți instala un sac de box, însă trebuie să ții seama de anumite aspecte. În general sacul la care te antrenezi nu trebuie să aibă mai mult de jumătate din greutatea ta, iar înălțimea la care este montat trebuie să depășească cu 10 centimetri înălțimea ta. De asemenea, ține cont și de faptul că în jurul sacului trebuie să existe suficient spațiu pentru a-ți oferi libertate de mișcare. Nu în ultimul rând, asigură-te că sacul de box este foarte bine ancorat, pentru că te poate răni grav dacă va cădea în timpul antrenamentului.

 

Echipamentul necesar

Principala piesă de echipament de care ai nevoie pentru antrenamentul la sacul de box o constituie mănușile. Poți folosi orice fel de mănuși de box sau pentru alte sporturi de contact, însă cele mai potrivite sunt cele concepute special pentru antrenamentul la sac. Acestea oferă protecție încheieturilor, absorb șocurile resimțite în urma loviturilor repetate. Dacă ești începător, este bine să-ți asiguri o protecție suplimentară a degetelor, înfășurând mâinile cu bandaje speciale înainte de-a pue mănușile. Aceste bandaje au și avantajul că absorb transpirația, păstrând astfel mănușile curate pe interior și evitând apariția mirosurilor neplăcute.

 

Cum decurge antrenamentul la sac

Înainte de-a începe să lovești sacul, trebuie să faci câteva exerciții de încălzire, pentru a evita accidentările. Sunt recomandate exercițiile de forță și cele cardio, iar după etapa de încălzire urmează cea a exersării loviturilor în gol. Astfel îți însușești bine gesturile și mișcările, care trebuie să fie ample, elastice și flexibile. Abia după ce stăpânești bine aceste tehnici le poți aplica și la sacul de box, în caz contrar există riscul unor accidentări.

În timpul antrenamentului, sacul se lovește, nu se împinge, astfel că loviturile trebuie să fie percutante. Coatele se țin tot timpul pe lângă corp, în poziția clasică de gardă, iar mușchii trebuie să fie relaxați.

Un alt sfat util este să nu lovești de la început foarte puternic sacul, deși tentația este mare. Pe măsură ce te vei antrena mai mult, vei putea să lovești cu mai multă forță, însă este mai întâi nevoie ca mușchii și ligamentele să se adapteze la mișcările specifice.

 

Efectuând corect antrenamentul la sac, vei observa că viteza de reacție se îmbunătățește, la fel și coordonarea mișcărilor. De asemenea, mușchii se tonifiază, scapi de kilogramele în plus iar capacitatea de-a face față la efort va crește considerabil.

 


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.