Regulament box: Condiții pentru desfășurarea meciului, reguli pentru boxeri, echipament necesar

Boxul sau pugilismul reprezintă unul dintre cele mai mediatizate sporturi de contact din întreaga lume. Presupune lupta dintre doi adversari, într-un spațiu bine delimitat al ringului, fiind permise doar lovituri de brațe, spre zone bine definite ale corpului. 


Regulile de box au menirea de a proteja luptătorii în fața unor incidente nedorite, promovând totodată ideea de “sportivitate” și garantând un adevărat spectacol privitorilor. Mai multe despre regulamentul la box, chiar acum: 

Categorii de greutate la box 

Luptele de box trebuie să le permită ambilor adversari șansa unei victorii. De aceea, boxerii sunt împărțiți pe categorii, astfel încât luptătorii desfășoară meciuri doar împotriva unor oponenți din aceeași categorie de greutate. 


De aceea, înainte de desfășurarea unui meci de box la o anumită categorie, ambii sportivi trebuie să treacă proba cântarului, conform unei programări realizate de forul organizator. 


Care este durata unei partide de box?

Merită precizat aici faptul că regulile la box pot cunoaște o serie de particularități, în funcție de nivelul competițional: box de amatori / box profesionist. Acestea fiind spuse, durata unui meci de box diferă de la un nivel la altul: 


  • Boxul de amatori: meciul durează 3 runde a câte 3 minute; 
  • Boxul profesionist: meciul durează până la 15 runde a câte 3 minute. 

Din punct de vedere al pauzelor dintre runde, regăsim aceeași regulă la box, indiferent de categoria sau nivelul la care se desfășoară meciul respectiv. Așadar, momentele de respiro dintre runde durează 1 minut. 

Regulament la box: Configurația ringului 

Locul în care se desfășoară partida de box dintre doi oponenți se numește ring și are dimensiuni egale (având formă de pătrat), însă ce pot varia în funcție de nivel, după cum urmează: 


  • Laturi ale ringului de box de minimum 4,90 metri; 
  • Laturi ale ringului de box de maximum 6,10 metri. 

Conform regulamentului, dimensiunea omologată față de sol este de 1 metru, iar cele patru colțuri ale ringului fiind prevăzute cu suporți speciali de prindere, de care sunt fixate corzile.


Două colțuri opuse sunt destinate sportivilor și echipei tehnice, acestea reprezentând spații obligatorii pentru petrecerea pauzelor dintre runde, sau pentru momentele în care arbirtul hotărăște întreruperea temporară a disputei. 

Regulament box: Interdicții privind comportamentul adversarilor 

În timpul unui meci de box, sportivilor le sunt interzise următoarele: 


  • Să lovească sub centură sau să mimeze o astfel de lovitură; 
  • Să lovească adversarul, dacă acesta este cazul; 
  • Să lovească adversarul după comanda “Stop” a arbitrului
  • Să utilizeze capul, coatele, genunchii sau coatele pentru a lovi; 
  • Să se țină de corzi sau să își facă avânt cu ajutorul acestora; 
  • Să se arunce la podea pentru a nu mai continua lupta. 
  • Să fie unși cu ulei pe suprafața corpului. 
  • Să vorbească în timpul meciului; 

Cum se câștigă un meci de box?

Există mai multe modalități prin care se poate câștiga: 


  • Arbitrii stabilesc învingătorul pe baza numărului de lovituri directe aplicate regulamentar adversarului, în urma unui vot realizat la finalul partidei; 
  • Adversarul este doborât de 2-3 ori în aceeași rundă (numărul doborârilor diferă de la un nivel competițional la altul); 
  • Sportivul este doborât la pământ sau se odihnește în frânghii, fără a putea reveni în joc după cele 10 secunde pe care arbitrul le numără; 
  • În cazul în care prosopul este aruncat din colțul unui sportiv, determinând faptul că echipa tehnică a decis că acesta nu mai poate continua meciul. 

Regulament box: Echipament de antrenament și meci 

În cazul meciurilor disputate la amatori, sportivii pot purta maiou și casca de protectie pentru box, dar și manusi de box, ce diferă ca greutate, comparativ cu greutatea mănușilor de la profesioniști (227 gr - amatori vs 143 - 171 gr - profesioniști). 


În plus, cei care pășesc în ring vor dispune de sort de box, ghete de box, bandaje de box și proteze dentare, acestea fiind comune pentru toți practicanții sportului, indiferent de nivelul competițional sau categoria la care concurează. 


În cazul antrenamentelor, o sală de box trebuie să conțină: ring de box, saci de box de diferite forme și utilități, perne de perete, perne de mână, precum și alte forme de echipament, necesare în anumite etape precum: încălzirea, etapa de sparring, programul de forță sau cel de pregătire cardio. 


Rămâi alături de blogul nostru pentru a fi primul care află despre cele mai noi informații pe care ți le pregătim în această secțiune a site-ului!

Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.