3 sfaturi pentru amenajarea unui spațiu de antrenament pentru box la tine acasă

 

Un spațiu propriu de antrenamente la box, amenajat într-o zonă a casei tale, asigură o mulțime de beneficii. Faci economii de timp semnificative și poți alege acel echipament de box adaptat nevoilor tale de antrenament, pe baza bugetului de care dispui. În plus, poți organiza acest spațiu în funcție de suprafața avută la dispoziție, pentru a te bucura din plin de utilitatea sa. 

1. Alegerea locației pentru amenajarea spațiului de antrenament

Primul pas în crearea unui spațiu de antrenament pentru box la domiciliu este identificarea celei mai potrivite zone. Ideal ar fi un loc cu un nivel redus de zgomot, lumină suficientă și spațiu adecvat pentru mișcare. Zona în care te antrenezi acasă ar trebui să aibă cel puțin 10-12 metri pătrați, pentru a permite o gamă completă de mișcări și pentru a preveni accidentările.

După ce ai selectat locația, optimizarea spațiului este esențială. Organizarea eficientă a spațiului poate trasa o linie clară între un antrenament productiv și unul ineficient. Încercă să maximizezi spațiul disponibil utilizând metode creative de depozitare a diferitelor echipamente de box pentru echipament, cum ar fi rafturile suspendate sau dulapurile montate pe perete. 

Siguranța reprezintă un alt aspect esențial de care să ții cont, în procesul de amenajare a unei săli de box de acasă. Asigură-te că suprafața pardoselii este stabilă și că nu sunt lăsate pe jos echipamente de lucru ce ar putea provoca accidentări nedorite. În plus, zona trebuie să asigure confortul termic de care ai nevoie, atât în lunile de iarnă, cât și în timpul sezonului cald.

2. Alegerea echipamentului esențial pentru antrenament box acasă

În cazul echipamentului de box, există două categorii distincte de elemente: 

  • elementele de echipament pe care le porți, atunci când te antrenezi: mănușile de box, bandajele, șortul de box, maioul sau tricoul de box, ghetele de box, casca sau proteza dentară. 
  • elementele de echipament pe care le utilizezi în timpul antrenamentului, pentru a finaliza sesiunile de mișcare specifice: sacul de box (vezi aici modele de saci de box), mingea de box, perna de perete, manechinul de luptă etc. 

Mănușile de box sunt, fără îndoială, elementul de bază al oricărui echipament pentru box. Acestea protejează mâinile și încheieturile de rănile care pot apărea în timpul loviturilor. 

Bandajele pentru mâini sunt un alt element esențial, care ajută la protejarea încheieturilor și oaselor mâinilor. Echipamentul de protecție, precum proteza dentară sau casca de protecție, sunt esențiale pentru siguranța ta, dacă organizezi sesiuni de sparring alături de parteneri. 

Când vine vorba de alegerea elementelor de antrenament utilizate pentru a-ți perfecționa tehnica (saci de box sau de podea, perne, manechine etc.), există câteva aspecte-cheie de luat în considerare. Volumul acestora este foarte important, deoarece trebuie integrate într-un spațiu relativ restrâns, însă fără a bloca diferite cai de acces.

Calitatea materialelor reprezintă un alt aspect important de care să ții cont, în alegerile pe care le realizezi. O informare cât mai în detaliu, privind rezistența acestora, sau conformitatea cu standardele de calitate, asigură un nivel de siguranță ridicat, atunci când te antrenezi.

Întreținerea corectă echipamentului de box influențează, de asemenea, durabilitatea și eficiența sa. Curățarea regulată și depozitarea corectă prelungesc durata de viață și pot preveni dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, este important să verifici echipamentul de box cu regularitate, pentru a detecta semnele de uzură și a înlocui acele piese, dacă este necesar.

3. Antrenament la box într-un spațiu restrâns

Poți veni cu o mulțime de soluții practice în lipsa unui spațiu adecvat, pentru a te antrena eficient în confortul propriei tale case. Spunem asta deoarece echipamentele de bază pentru box au un design cât se poate de ergonomic - sacul de box, perna de box sau chiar manechinul pentru antrenamente, multe dintre acestea ocupând spațiu pe verticală. 

În plus, unele tehnici de antrenament, precum shadowboxing-ul, nu necesită foarte mult spațiu pentru desfășurarea lor. Dacă antrenamentele de box acasă includ și o componentă cardio, poți realiza exerciții doar cu ajutorul propriei greutăți (ex: fandări sau Jumping Jacks), sau utilizând echipament de fitness (ex: coarda pentru sărituri). 

Bara pentru tracțiuni și ganterele sunt elemente de echipament pentru seriile de exerciții realizate cu scopul de a crește masa musculară, la nivelul grupelor din zona superioară a corpului. Așadar, chiar și în cazul în care spațiul nu este chiar de partea ta, există soluții pentru a construi un antrenament de box eficient. 

Amenajarea unui spațiu de antrenament pentru box la domiciliu este un proces care necesită o planificare atentă și cunoștințe despre echipamentul necesar. Ține cont de aceste informații, pentru a optimiza o anumită suprafață disponibilă din casă, sau pentru a comanda online echipamentele de care ai nevoie pentru a face progrese!


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.