Ghidul Începătorului

Ghidul Boxerului la început de drum

Boxul este adesea considerat unul dintre cele mai exigente sporturi fizice de pe planetă. Sportivii de elită trebuie să-și dezvolte un set definit de abilități în care să echilibreze strâns forța, viteza, agilitatea și rezistența.


A deveni un boxer de nivel superior necesită urmarea unei diete stricte și a unui regim de antrenament. Deși nu toată lumea este aptă să devină următorul Ali sau Mayweather - persoanele la început de drum se pot bucura totuși de o serie de avantaje ca un boxer de performanță.


Indiferent dacă dorești să plutești ca un fluture sau să înțepi ca o albină - îți vom arăta cum te poți antrena pentru a deveni cea mai bună versiune a ta. 


Antrenamentul Boxerului


Antrenamentele adecvate de box necesită tehnici și condiționări eficiente. Indivizii trebuie să poată ateriza pumni în mod eficient, având în același timp rezistența necesară pentru a rezista mai multe runde la rând. Aceasta înseamnă construirea forței fizice în timp ce atingi rezistența mentală.


Boxerii folosesc o serie de tehnici diferite de antrenament pentru a-și optimiza performanța. Iată câteva variante obișnuite de antrenament efectuate de boxeri.


  • Antrenament de forță: de 2-3 ori pe săptămână
  • Antrenament la sac: 2-3 zile pe săptămână
  • Antrenament de viteză: 2-3 zile pe săptămână

Mulți boxeri vor alerga zilnic pentru a-și îmbunătăți rezistența. Natura cardio-intensivă a boxului le permite să scadă grăsimea corporală. Deși antrenamentul de forță nu este necesar - mulți boxeri aleg să ridice greutăți de două pe săptămână.


Ce regim alimentar să ții?


La fel ca mulți alți sportivi - boxerii trebuie să urmeze reguli dietetice stricte pentru a-i ajuta să atingă performanțe maxime. Iată câteva alimente incluse în mod obișnuit în dietele multor boxeri:


  • Glucide complexe: carbohidrații te ajută să performezi pe perioade lungi de timp. Concentrea pe carbohidrații complecși cu un indice glicemic mic pentru a te bucura de energie pe o perioadă mai îndelungată. 
  • Proteine: sinteza proteinelor ajută la îmbunătățirea creșterii musculare în timp ce previne deteriorarea pe termen lung. În plus, proteina ajută la regenerarea celulară și a țesuturilor.
  • Grăsimi: grăsimile sănătoase oferă corpului energie și ajută la susținerea creșterii celulare. De asemenea, ajută organismul în producția de hormoni.

Lista de cumpărături ar trebui să conțină


  • Pui
  • Peşte
  • Friptură slabă
  • Cartofi dulci
  • Orez brun
  • Legume
  • Ouă
  • Cereale integrale

Boxerii mănâncă de obicei cantități mari de calorii datorită rutinelor de antrenament cardio-intensive. Natura de intensitate ridicată a boxului îl face mai util pentru pierderea de grăsime în comparație cu alergarea și cu alte exerciții de cardio. 


Care sunt principalele skill-uri ale unui boxer?


Spre deosebire de alte sporturi - boxul are puține mișcări, dar acestea necesită un rafinament atent pentru a-ți însuși tehnicile.Cele mai frecvente abilități predate la cursurile de box sunt:


  • Poziție
  • Joc de picioare
  • Lovituri
  • Viteză

Fiecare dintre aceste abilități trebuie să se alinieze reciproc în mod sincron pentru a obține stăpânirea loviturii. Fundamentele sunt esențiale în box și chiar și luptătorii avansați trebuie să își îmbunătățească continuu mișcările pentru a ajunge la nivelul superior.


Care sunt tehnicile principale în box?


Boxul constă din foarte puține tehnici de bază în comparație cu alte sporturi. Iată principalele elemente esențiale pentru începători care ar trebui să se concentreze asupra învățării:


  • Directa de stânga
  • Directa de dreapta
  • Croșeu
  • Uppercut

Cum îți întreții echipamentul corect?


MĂNUȘI ȘI TIBIERE

  • Șterge-le în interior și în exterior după fiecare utilizare
  • Uscă-le într-o zonă bine ventilată  (fără sursă directă de căldură)
  • Pulverizează dezinfectant sau o soluție de alcool o dată pe săptămână
  • Curăță cu o cârpă moale și săpun ușor diluat dacă este sunt foarte murdare
  • Nu spăla niciodată la mașină 
  • Nu le lăsa la înmuiat 

ÎMBRĂCĂMINTE

  • Verifică mărimea și spală echipamentul înainte de prima utilizare
  • Spală echipamentul pe dos
  • Folosește apa rece
  • Uscă-le într-o zonă fără soare direct
  • Se recomandă utilizarea unui sac de plasă delicată pentru a preveni deteriorarea țesăturii în mașina de spălat
  • Se recomandă folosirea detergentului organic 
  • Nu călca, nu folosi înălbitor sau balsam de rufe

 

Când se recomandă să îți schimbi echipamentul?


Urât mirositor, rupt sau pur și simplu vechi ... toate echipamentele se vor uza în cele din urmă. De unde știi dacă echipamentul tău trebuie reînnoit?


PANTOFII DE BOX


Pantofii de box trebuie înlocuiți la fiecare 6 luni, în funcție de frecvența de utilizare (presupunând că sunt folosiți în sala de gimnastică și în luptă de 6 ori pe săptămână.) De șase ori pe săptămână, 4 săptămâni pe lună, 6 luni = aproximativ 144 de runde.


Urmărește numărul de runde pe care le înregistrezi în fiecare sesiune de luptă pentru a obține cea mai exactă înregistrare a minutelor în care sunt utilizate.


Odată ce ai observat că tălpile se descompun, se desprind din partea superioară a pantofului sau se slăbesc în suportul gleznei, îți recomandăm să le înlocuiești pentru a preveni potențialele răni la picioare.


SFATURI DE ÎNTREȚINERE: Nu folosi în mod interschimbabil pantofii de box și pantofii de alergare. Talpa ușoară și materialele pantofilor de box nu sunt realizate pentru suprafețe dure sau condiții exterioare. Folosirea lor în afara inelului sau pe suprafețe ne-căptușite va slăbi pantofii mai repede și va reduce suportul pe care îl oferă.


MĂNUȘILE DE BOX


Mănușile de antrenament trebuie înlocuite la fiecare 8-9 luni, în funcție de frecvența de utilizare (presupunând că sunt utilizate de 5-6 ori pe săptămână.) De cinci ori pe săptămână, 4 săptămâni pe lună, 6 luni = aproximativ 120 de runde.


Urmărește numărul de runde pe care le înregistrezi în fiecare antrenament pentru a obține cea mai exactă înregistrare a minutelor în care sunt utilizate.


Odată ce ai observat că căptușeala este spartă sau simți un impact mai mare asupra articulațiilor, prin mănușă, îți recomandăm să le înlocuiești pentru a preveni potențialele leziuni ale mâinilor.


SFATURI DE ÎNTREȚINERE: Nu folosi în mod interschimbabil mănușile pentru saci și mănușile de luptă. Suprafața mai dură a pungilor pe care le lovești, descompune mai repede spuma în mănușile de luptă. De asemenea, creează o suprafață mai aspră și poate încorpora particule mici de material pe suprafața izbitoare a mănușilor cu care lovești apoi un partener de luptă.


MANUȘILE DE SPARRING


Mănușile Sparring trebuie înlocuite la fiecare 6 luni, în funcție de frecvența de utilizare (presupunând că sunt utilizate de 2-3 ori pe săptămână.) De trei ori pe săptămână, 4 săptămâni pe lună, 6 luni = aproximativ 72 de runde.


Urmărește numărul de runde pe care le înregistrezi în fiecare sesiune de luptă pentru a obține cea mai exactă înregistrare a minutelor în care sunt utilizate.


Dacă observi că pielea sau materialul din jurul articulației se fisurează sau prezintă o cantitate excesivă de uzură, înlocuiește-le mai repede pentru un contact mai sigur.


Ar trebui să simțiți întotdeauna cel puțin 1,5-2 ”căptușeală peste articulație. Cu uzură și contact suplimentar, spuma se va sparge mai repede și ar trebui înlocuită.


SFATURI DE ÎNTREȚINERE: Pentru a prelungi durata de viață a mănușilor de luptă, curățați-le după fiecare utilizare. Eliminând excesul de uleiuri corporale, transpirație și săruri care descompun construcția din piele și spumă, vei obține o utilizare de calitate mai bună din mănuși. De asemenea, permite-i să se usuce bine între fiecare antrenament pentru a preveni acumularea de mucegai și bacterii.


BANDAJE MÂNĂ


Bandajele de mână trebuie înlocuite la fiecare 4-5 luni, în funcție de frecvența de utilizare și de cât de bine le întreții

Dacă le lăși să se usuce bine după fiecare antrenament, le speli în mod regulat (după fiecare a treia ședință) și le păstrezi fără accidente și lacrimi, ar trebui să te țină o vreme. 

SFATURI DE ÎNTREȚINERE: Nu le înfășura umede și nu le arunca în geanta de gimnastică. Lăsați-le să se usuce complet înainte de a le purta la următorul antrenament. Menținerea lor curată și înlocuirea lor mai des le va prelungi durata de viață. Bandajele noi te ajută să păstrezi mănușile fără bacterii și mucegai. 

 

CASCA

Casca trebuie înlocuită la fiecare 9 luni, în funcție de frecvența de utilizare (presupunând că se folosește de 2-3 ori pe săptămână.) De trei ori pe săptămână, 4 săptămâni pe lună, 9 luni = aproximativ 108 runde.

Casca nu încasează de obicei atât de multe lovituri și pedeapse precum mănușile. Contactul direct nu se face atât de des și nu absoarbe la fel de multă forță. 

SFATURI DE ÎNTREȚINERE: Pentru a prelungi durata de viață a echipamentului pentru protecția capului, curățați-l după fiecare utilizare. Prin îndepărtarea excesului de uleiuri corporale, transpirație, produse pentru păr, țesături interioare și spumă, vei obține o uzură de calitate mai bună de la protecția capului. De asemenea, lăsa-o să se usuce bine între fiecare antrenament pentru a preveni mucegaiul. 

 

Sperăm că aceste informații ți-au fost utile, iar dacă ai nevoie de echipament de ultimă generație pentru începutul carierei tale, nu uita că îl găsești pe website-ul nostru.