Artele martiale: tipuri, reguli, echipament

Artele marțiale reprezintă un sport complex de tehnici de contact ce se manifestă prin lupta corp la corp, atât cu arme, dar și fără. Scopul artelor marțiale este de a înfrânge oponentul și de a te apăra împotriva amenințărilor. Acest sport este considerat o artă deoarece majoritatea simt artele marțiale drept un stil de viață, o chemare și o filosofie pe care mulți au însușit-o.

 

Dacă ești pasionat de lumea artelor marțiale, unde au apărut acestea, care sunt tipurile practicate, regulile și echipamentul necesar, atunci citește ghidul următor și află cele mai interesante informații de care ai nevoie!

 

Cum au apărut artele marțiale?

Artele marțiale au apărut în Antichitate, alături de vechile popoare care se implicau în conflicte, războaie și vânătoare. Deși majoritatea este de părere că această artă a fost practicată doar în Japonia, ei bine există foarte multe dovezi conform cărora și alte popoare au practicat o formă sau alta a acestui sport. 

 

Fiecare civilizație a adus o nouă tehnică de luptă, îmbogățind astfel lupta de contact. Cu toate acestea, primele locuri în care au apărut artele marțiale au fost în China, Japonia și India. 



Care sunt cele mai cunoscute tipuri de arte marțiale?

În prezent există foarte multe stiluri pentru lupta de contact, însă acestea sunt împărțite în 6 categorii: stand-up, luptă la sol, aruncarea sau aplicarea stilurilor, stilul cu arme, stilul meditativ și stilul hibrid. În continuare vei descoperi care sunt cele mai cunoscute stiluri practicate, ce înseamnă acestea și care sunt regulile pentru ca unul dintre oponenți să câștige.

 

Jiu Jitsu Brazilian

Jiu Jitsu Brazilian este una dintre cele mai cunoscute arte marțiale, fiind practicată cu desăvârșire în America, dar și în alte colțuri ale lumii. Oponentul poate folosi tehnici articulate și strângulări atât cu mâinile, dar și cu picioarele, pentru a imobiliza agresorul, lăsându-i acestuia o vătămare minimă a corpului. Jiu Jitsu Brazilian a apărut relativ recent în România, preluând influențe din Jiu Jitsu tradițional și Judo.

 

Este un sport excelent pentru femei, bărbați și copii deopotrivă, deoarece îți îmbunătățește sănătatea fizică, dar și cea psihică. Totodată, fiind un sport ce implică mai multe persoane, vei intra într-un cerc de oameni cu obiective și pasiuni comune, iar pentru a putea lupta vei avea nevoie de un partener. Jiu Jitsu Brazilian te învață cum să-ți stabilești și îndeplinești țelurile, dar și cum să-ți dezvolți o disciplină puternică și să-ți dezvolți concentrarea.

 

Aikido

Aikido face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă, însemnând „calea armonizării energiei”. A apărut în Japonia în secolul al XIX-lea și este o artă marțială caracterizată prin tehnici articulate, lovituri, pivotări și eschive. Aikido este un stil de luptă modern. Există mulți oameni care consideră că acest sport nu este o luptă în sine și că nimeni nu ar putea câștiga, însă Aikido se caracterizează mai degrabă prin energia spirituală decât prin forță, lucru pe care nu mulți oameni îl înțeleg.

 

Aikido este o artă marțială menită să armonizeze trupul, spiritul și natura cu întreg Universul. Un lucru interesant al acestui sport este modul de luptă. În Aikido nu există competitori, practicanții învățând mai degrabă tehnici de apărare și de imobilizare, în defavoarea modalităților de de câștig și înfrângere.



Karate

Karate face parte din stilul stand-up sau styking și a apărut în partea sudică a Japoniei, fiind o artă influențată de stilul Kung Fu. Karate implică folosirea loviturilor de pumn, dar și de picioare, genunchi, coate și palme deschise. Acest sport a fost inclus în rândul Jocurilor Olimpice în 2015 și este o artă ce poate fi practicată de majoritatea oamenilor.

 

Karate oferă numeroase beneficii pentru sănătate: îmbunătățește circulația cardiovasculară, îmbunătățește reflexele și coordonarea, tonifiază musculatura, dezvoltă flexibilitatea, agilitatea, echilibrul și stimulează încrederea în sine, diminuează stresul și îmbunătățește starea de spirit. Practicanții de karate poartă kimono, iar culorile curelelor sunt oferite de către antrenor, în funcție de stadiul în care se află cursantul. 

 

Box

Boxul este un sport practicat de foarte mulți ani și în numeroase locuri ale lumii. Este o luptă de contact în doi, participanții având o greutate corporală similară. Boxul are nevoie de echipament special, în special mănușile de apărare, proteza de protecție pentru dantură și casca pentru cap. Majoritatea participanților la box încep prin a se antrena cu sacul de box, și de abia apoi concurează împotriva altor practicanți ai sportului.

 

Un meci de box poate dura între 3 și 15 runde a câte 3 minute în funcție de nivelul la care se află participanții: începători sau profesioniști. Sportivii nu au voie să lovească sub centură sau să mimeze loviturile, să lovească adversarul după comanda de oprire a arbitrului, să își folosească picioarele sau să își facă vânt cu ajutorul corzilor ringului.

 

MMA

MMA este un tip modern de luptă, care îmbină mai multe stiluri tradiționale, devenind astfel un sport de contact hibrid. Deși este practicat încă din Antichitate, în prezent a început să aibă din ce în ce mai mulți participanți, devenind astfel una dintre cele mai cunoscute tipuri de arte marțiale. 

 

MMA-ul a fost o perioadă considerat drept luptă de stradă, însă acesta are reguli și reglementări stricte pe care fiecare sportiv trebuie să le respecte. În ring se află două persoane cu echipament de protecție format din mănuși și accesorii pentru cap, una dintre ele purtând culoarea roșu, iar cealaltă albastru. Unul dintre cei doi oponenți poate câștiga prin submission sau K.O.

 

Artele marțiale oferă participanților o experiență și o dezvoltare completă, atât fizică, dar și psihică și spirituală. Fiecare tip de sport are frumusețea, regulile și modurile specifice, de aceea este important să consulți cât mai multe dintre artele marțiale existente pentru a vedea care ți se potrivește cu adevărat. 

 

În afară de cele prezentate anterior, alte arte cunoscute la nivel internaționale sunt: Capoeira, Kickboxing, Tae Kwon Do, Sumo, Kali, Tai Chi, Ninjutsu, Shootfighting, Baguazhang, Krav Maga sau Sambo.

 


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.