Care sunt beneficiile kickboxing-ului și cum alegi corect echipamentul?

Kickboxing-ul este un sport de contact ce implică doar lovituri de pumni și picioare, realizate exclusiv din poziție bipedă. Jocul de picioare alert și garda specifică sunt alte aspecte definitorii pentru această disciplină fizică, motiv pentru care este asociată unor beneficii importante. 

 

În privința antrenamentelor, kickboxing-ul include sesiuni de cardio și exerciții la aparatele de forță, pentru brațe, spate, umeri și picioare. De asemenea, sportivii se pot antrena la sacul de box, punching ball, sau alături de coleg (sesiuni de sparring sau lovituri la palmare și burtiere). 

 

Echipamentul pentru kickboxing este compus doar din șort, mănuși de box, proteză dentară, cască de protecție și tibiere, ultimele două fiind esențiale în timpul antrenamentelor. Despre alegerea lor, dar și despre beneficiile pe care le oferă acest sport de contact, vei afla mai multe din cuprinsul acestui articol. Așadar, citește-l cu multă atenție până la final!

Beneficii oferite de kickboxing

Iată care sunt principalele beneficii pentru sănătate asociate acestui sport de contact, pe baza cercetărilor științifice realizate până în prezent:

Îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular

Conform rezultatelor unui studiu realizat în 2014, integrarea a trei antrenamente de kickboxing în programul săptămânal, pentru aproximativ o 1 oră per sesiune, poate contribui la creșterea absorbției de oxigen în organism (VO₂ max). [1] 

 

VO₂ max este un parametru extern ce măsoară cantitatea maximă de oxigen pe care un sportiv o poate utiliza, în timpul efortului fizic depus. Cu alte cuvinte, este un indicator foarte bun pentru rezistența cardiovasculară. Cu cât valoarea VO₂ max este mai mare, cu atât organismul are capacitatea de a utiliza oxigenul într-un mod mult mai eficient. [1]

Dezvoltarea forței musculare și a echilibrului 

Același studiu din 2014 au mai arătat că participanții au dezvoltat forță musculară, atât la nivelul zonei superioare, cât și în mușchii din zona inferioară a corpului. Un alt studiu, realizat de această dată cu ajutorul unor respondenți diagnosticați cu scleroză multiplă în fază incipientă, a arătat că trei antrenamente săptămânale au dus la îmbunătățirea coordonării și echilibrului. [1] 

 

Deși doar 11 participanți au avut capacitatea de a finaliza testele și antrenamentele propuse de acel studiu, rezultatele sugerează că antrenamentele de kickboxing stimulează echilibrul reactiv. Această îmbunătățire ar putea reduce semnificativ riscul de cădere, în situații de zi cu zi. [1] 

Reducerea excesului de kilograme într-un mod sănătos

Antrenamentele de kickboxing sunt sesiuni de mișcare aerobică, esențiale pentru arderea caloriilor și slăbit. Kickboxerii profesioniști și chiar cei amatori pot obține mai multă masă musculară și procente mai mici de grăsime corporală, conform cercetărilor disponibile. [1]

 

O persoană ce cântărește aproximativ 70 de kilograme, poate pierde aproximativ 370 de calorii în doar 30 de minute de antrenament. Însă această corelație depinde de factori variați, precum vârsta, înălțimea, intensitatea antrenamentelor sau funcționarea propriului sistem metabolic. [1] 

Creșterea încrederii si stimei de sine

O recenzie a unor studii, realizata in 2010, arata că practicarea sporturilor de contact este asociată unor niveluri mari ale încrederii și stimei fața de propria persoană. Îmbunătățirea acestora sunt importante în cazul trecerii la kickoboxing profesionist, așadar, practici specifice pentru consolidare psihică pot fi incluse în programul săptămânal de antrenamente. [1] 

 

Mai mult decât atât, kickboxing-ul implică exerciții fizice aerobice și anaerobe, ambele având un impact pozitiv asupra stării de spirit a sportivului. Efortul intens reprezintă un factor determinant pentru eliberarea de endorfine în organism și, în consecință, sunt produse modificări ale dispoziției, ce pot ameliora manifestările asociate stresului, depresiei și anxietății. [1] 

Îmbunătățirea calității somnului

Activitatea fizică poate îmbunătăți somnul, inclusiv la persoanele cu tulburări semnificative ale acestuia. Exista un număr semnificativ de dovezi ce sugerează că exercițiile fizice regulate au un efect pozitiv asupra duratei și calității somnului. [1] 

 

Privarea de somn poate crește riscul de boli cardiovasculare și cancer, în timp ce odihna optimă îmbunătățește starea de spirit, nivelul de energie al practicantului de kickboxing, precum și capacitatea acestuia de a lua decizii în timp real, în timpul unui meci în ring. [1] 

Echipament de kickboxing: Principalele elemente

În cazul unui meci de kickboxing în ring, echipamentul este compus din:

 

  • șort de kickboxing; 
  • mănuși de box și bandaje;
  • proteza dentară; 
  • tibiere și casca de protecție (la nivel de amatori).

Șortul de kickboxing

Un sort de kickbox ideal se alege în funcție de greutatea și înălțimea sportivului. Secundar, cromatica poate fi un criteriu de alegere important. Însă dacă dimensiunile șortului sunt adaptate constituției practicantului de kickboxing, acest aspect va asigura mobilitate și viteză în ring. 

 

Descoperă oferta noastră de șorturi pentru kickboxing și vezi recomandările disponibile în oferta actualizată. Îți punem la dispoziție o gamă variată de modele, atât ale brandului Knockout, cât și de la branduri străine precum Venum, Twins, Bad Boy, King sau Phantom.  

Mănușile de box 

Mănușile de box asigură protecția oaselor mâinii și ale încheieturii, în timpul loviturilor de braț. Se utilizează atât în timpul galelor de kickboxing oficiale, cât și la antrenamente. Acestea se aleg în funcție de dimensiuni, nivelul de căptușeală sau sistemul de închidere. Află mai multe despre cum alegi cele mai bune manusi de box pentru obiectivele tale de antrenament. 

Bandajele 

Bandajele pentru box sporesc nivelul de siguranță la nivelul mâinilor, însă au și un rol de compresie la nivelul rețelei vasculare. Acestea trebuie să asigure confort deplină și siguranță, fiind, de obicei, realizate din bumbac. Alege un model ce vine cu suport pentru degetul mare, astfel încât punerea bandajelor să se poată realiza independent de ajutorul altei persoane.  

Proteza dentară 

Proteza dentara este obligatorie in timpul galelor oficiale si foarte recomandata la antrenamente, in timpul sesiunilor de sparring. Loviturile de brat si picior, concentrate pe zona inferioara a fetei, pot cauza frecvent fracturi dentare, de aceea, un astfel de risc trebuie eliminat. 

 

Vezi produsele din gama Knockout sau Shock Doctor, lider în domeniul protecției dentare. Soluțiile pe care ți le oferim sunt special concepute pentru a se adapta structurii dentare, astfel încât să fie stabile, odată ce au fost fixate. Asigură o rezistență sporită, atât pentru maxilarul superior, cât și pentru cel inferior, fiind simplu de purtate chiar și de cei cu aparat dentar.

 

Tibierele 

Tibierele de kickbox sunt realizate din materiale de calitate ridicată, oferind un grad de protecție sporit în timpul antrenamentelor. În funcție de specificul galei, pot fi utilizate și în ring, la nivelurile de amatori. Înălțimea și circumferința tibiei sunt factori de bază pentru alegerea unor tibiere. Îți recomandăm să alegi un model realizat din piele naturală, precum cele din gama Skintex.

Casca de protecție

Casca de protectie se alege în funcție de forma și dimensiunile capului, astfel încât să rămână fixată la meci, sau la sesiunile de sparring. Fixarea optimă asigură un nivel sporit al siguranței, cât și o vizibilitate cât mai bună. Descoperă gama de căști pentru protecție din oferta Knockout Store și identifică cele mai relevante soluții de echipament pentru nevoile tale. 

Comandă online echipamentul de kickboxing complet

Echipamentul de kickboxing este un factor esențial pentru a te putea bucura de avantajele pe care le-am analizat în primul capitol al articolului. De aceea, alegerea corectă a elementelor din cadrul acestuia, conform criteriilor amintite mai sus, este una cât se poate de importantă. 

 

Produsele trebuie să ofere siguranță, confort, mobilitate și rezistență îndelungată, astfel încât să poată susține pasiunea ta pentru kickboxing. Așadar, informarea corectă este foarte importantă în alegerea acestora. Intră acum pe site și începe să cauți toate elementele de echipament pe care le-am amintit mai sus. 

 

Utilizează filtrele de sortare rapidă din fiecare pagină a site-ului, astfel încât să descoperi mult mai repede produsele de care ești interesat. Click pe un produs și află alte informații esențiale despre utilizarea și întreținerea sa, înainte de a-l adăuga în coșul de cumpărături. 

 

Comanzi apoi online echipamentul de kickboxing complet, iar antrenamentele pot începe!


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.