Beneficiile fizice ale sporturilor de contact: cum îmbunătățesc puterea, flexibilitatea și rezistența

Practicarea unui sport de contact îți permite să reacționezi rapid pentru a neutraliza un posibil atac nejustificat și neprovocat, asupra ta și a celor dragi. Însă punerea în practică a tehnicilor specifice de luptă corp la corp asigură o mulțime de alte beneficii, nu doar cele care pot garanta un anumit nivel de siguranță.

La fel ca multe alte sporturi dinamice, boxul, MMA-ul, kickboxul sau muay thai-ul stimulează forța organismului, îmbunătățesc flexibilitatea și contribuie la obținerea în timp a unui nivel mult mai ridicat de rezistență la efort. Toate aceste beneficii secundare sunt deosebit de utile într-o mulțime de alte contexte ale vieții.  

Beneficiile sporturilor de contact pentru forța corpului

Antrenamentele intense de box, MMA, judo sau karate, stimulează forța pe care sportivii o au în brațe, picioare, spate, umeri, gât sau zona mediană a trunchiului. Realizarea diferitelor seturi de mișcări complexe implică în efort grupe variate de mușchi, ajutând astfel la construirea masei musculare. 

Rezultatelor diferitelor studii arată că sportivii practicanți unor sporturi de contact pot avea o creștere semnificativă a forței musculare, comparativ cu cei care practică sporturi non-contact. Aceasta se datorează în principal activităților fizice specifice, realizate în cadrul antrenamentelor pe intervale de timp medii și mari.

Iată un exemplu relevant: boxul. Antrenamentele de box solicită în special mușchii brațelor, dar implică în efort și mușchii picioarelor, ai spatelui și ai abdomenului, pentru a menține echilibrul și a efectua schimbări rapide ale direcției. Astfel, fiecare sesiune de antrenament devine un antrenament total al corpului, contribuind la dezvoltarea forței musculare.

Însă dacă vrei să capeți mai multă forță, în cadrul sesiunii specifice de pregătire trebuie integrat și un program special de exerciții pentru îndeplinirea acestui obiectiv: serii de repetări cu haltera la bancă, flotări, ramat cu gantera, serii de exerciții pentru picioare, serii de exerciții pentru spate și mușchii abdominali etc. 

Suportul unui antrenor, alimentația adecvată și odihna sunt esențiale pentru creșterea și definirea masei de mușchi generatoare de forță. De asemenea, purtarea unui echipament adecvat la antrenamente reduce semnificativ riscul de accidentare. În cazul în care te accidentezi, forța organismului se reduce drastic de-a lungul perioadei de recuperare. Descoperă modelul de mănuși de box KNOCKOUT PRO3 și antrenează-te în condiții de siguranță deplină. 

Sporturile de contact contribuie la îmbunătățirea flexibilității

Flexibilitatea este esențială pentru a evita leziunile și a maximiza performanța în orice sport de contact. Aplicarea diferitelor tehnici de atac sau apărare (lovituri, prize la sol sau în picioare, aruncări etc.) pot fi executate mai eficient și cu un risc mai mic de accidentare, dacă sportivul are o flexibilitate foarte bună. 

Pe lângă îmbunătățirea flexibilității generale, sporturile de contact pot ajuta, de asemenea, la dezvoltarea mobilității și a agilității. Acest lucru este esențial pentru a putea reacționa rapid și eficient în situații de stres fizic, cum ar fi cele întâlnite în timpul unui meci, sau in timpul sesiunilor de pregătiri. Evident, un sportiv poate profita de aceste beneficii la nivel fizic și în cazul unui atac neprovocat, în afara sălii de sport.

Pentru a maximiza beneficiile sporturilor de contact asupra flexibilității, ține cont de următoarele sfaturi:

- încălzirea înainte de antrenament este esențială; efortul fizic depus în această primă etapă are rolul de a pregăti musculatura și articulațiile pentru efort, ceea ce poate reduce riscul de accidentare;
- continuitatea este foarte importantă, deoarece corpul nu poate deveni flexibil peste noapte; este nevoie de timp și perseverență pentru a vedea îmbunătățiri;
- etapa de stretching de la finalul antrenamentului este la fel de importantă; mișcările de întindere ajută la relaxarea musculaturii și previn rigiditatea.

Rolul sporturilor de contact în creșterea rezistenței la efort

Sporturile de contact au un impact semnificativ asupra creșterii rezistenței la efort din mai multe motive. În primul rând, mișcările dinamice, realizate în picioare, în aer sau pe sol, stimulează capacitatea de lucru a plămânilor si sistemul cardiovascular. În plus, activitatea sistemului digestiv este optimizată ca urmare a unui efort intens, depus cu o anumită constanță, astfel încât te vei simți mult mai bine făcând sport pe intervale mari de timp. 

Apoi, forța pe care organismul o dobândește în timp are impact asupra rezistenței la efort. Pregătirea cardio și dezvoltarea mușchilor determinanți pentru mișcările specifice sportului practicat sunt esențiale, în acest sens. Mai trebuie adăugat și faptul că sporturile de contact cresc producția de adrenalină a organismului, proces care poate ajuta la îmbunătățirea rezistenței în fața efortului. 

Pentru a maximiza toate aceste beneficii asociate sporturilor de contact, este esențial să respecți o rutină de antrenament bine structurată. Aceasta ar trebui să includă o combinație de antrenamente pentru forță, sesiuni de mișcare HIIT pentru rezistență și etape de încălzire / stretching, pentru a dobândi o flexibilitate optimă. Toate acestea îți permit să devii mai bun, pe măsură ce continui să progresezi. 


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.