Box - Cum să ne antrenam acasă?

Pandemia de Covid -19 a afectat în mare măsură toate categoriile de sportivi - fie că vorbim de profesioniști sau de amatori - prin restricțiile impuse de autorități cu scopul limitării răspândirii infecțiilor. Suspendarea competițiilor sportive, urmată de închiderea sălilor de antrenament și a sălilor de fitness i-a pus în dificultate și pe practicanții boxului, care se numără printre categoriile cele mai afectate, dat fiind faptul că reluarea antrenamentelor la sală și a meciurilor a fost amânată și după ieșirea din starea de urgență.

Totuși, organismul nu ține seama de restricții și are nevoie de exercițiu pentru a se menține în formă, astfel că antrenamentul de acasă a căpătat o importanță deosebită în această perioadă. Boxerii cu experiență, învățați să exerseze constant în orice condiții, chiar și fără supravegherea directă a unui antrenor,  poate că n-au întâmpinat dificultăți majore în această privință, însă pentru cei mai mulți amatori și începători, antrenamentul de acasă constituie o mare necunoscută.

Cu acest articol ne-am propus să le venim în ajutor celor mai puțin inițiați în tainele boxului, prezentând pe larg care sunt exercițiile pe care trebuie să le includă în antrenamentul de acasă, menite să-i mențină în formă atunci când este mai greu de ajuns la sală.

 

Cere sfatul antrenorului

Dacă ești lipsit de experiență, există riscul de a face anumite lucruri greșite atunci când te antrenezi acasă, iar de aceea, înainte de a începe, trebuie să stai de vorbă cu antrenorul tău sau cu o persoană mai bine pregătită decât tine, pentru a te sfătui în privința exercițiilor pe care trebuie să insiști. Este important să știi durata și intensitatea fiecărui exercițiu, care sunt părțile pe care trebuie să pui mai mare accent și ce să faci pentru a evita accidentările.

 

Amenajează-ți un spațiu în care să te poți antrena

Chiar dacă îl faci acasă, antrenamentul de box necesită o minimă dotare, pornind de la echipament și continuând cu aparatele specifice. Dacă locuiești la casă cu curte sau ai la dispoziție un spațiu generos în locuință, ești norocos, pentru că îți poți amenaja într-o cameră sau într-o dependință propria sală de antrenament. În primul rând, ai nevoie de mănuși de antrenament, apoi de un sac de box, care poate fi și unul improvizat, o pară de box, o coardă de sărit și orice ți-ar mai putea fi de folos.

În măsura  în care spațiul îți permite, poți să-ți improvizezi și un ring de box în care să te antrenezi cu un sparring partner.

 

Ce exerciții trebuie să cuprindă antrenamentul de acasă

După ce ai pus la punct toate cele discutate mai sus, este momentul să te apuci efectiv de treabă și să începi antrenamentul. Insistăm asupra sfatului de-a te consulta mai întâi cu antrenorul tău, iar în cele ce urmează îți prezentăm exercițiile pe care acesta ți le poate recomanda să le încerci la tine acasă.

Coarda pentru sărit

Indiferent cât spațiu ai la dispoziție, acest echipament este ușor de utilizat în orice condiții, așa că n-ar trebui să-ți lipsească din casă. Săritul corzii este un exercițiu cardio excelent, care îți dezvoltă în același timp și mobilitatea. Este indicat să începi antrenamentul cu acest exercițiu, evident după ce ți-ai făcut încălzirea, încercând să te și deplasezi în timp ce sari coarda. Totodată, este bine să alternezi ritmul mai lent cu cel mai rapid, pentru a-ți obișnui organismul cu astfel de variații ale efortului.

Folosește o coardă specială pentru box sau fitness, pentru că aceste modele sunt special gândite pentru antrenamente, mișcările de rulare se efectuează mai ușor și astfel se evită accidentările.

Shadow boxing

Este exercițiul cel mai la îndemână, întrucât nu necesită niciun fel de echipament - eventual doar o oglindă mare în fața căreia să boxezi fără adversar, pentru a-ți urmări mișcările. Scopul este exersarea și perfecționarea mișcărilor pe care le cunoști, iar oglinda este utilă pentru că  te ajută să observi mai ușor greșelile pe care le faci și să le corectezi.

Antrenamentul tip shadow boxing se poate efectua și cu anumite echipamente, în scopul de a-ți lucra și fizicul în timp ce exersezi mișcările. În acest sens, utilizează două gantere de 1-2 kilograme sau o vestă cu greutăți. De asemenea poți folosi și elastice, care constrâng mișcările și au nevoie astfel mai multă forță, ceea ce va duce la întărirea musculaturii.

Sacul și para de box

Când te antrenezi acasă, este ideal să ai la dispoziție măcar unul dintre aceste dispozitive. Cu spuneam, sacul poate fi și unul improvizat, cel mai important fiind modul de amplasare. Regula este ca acesta să fie amplasat cu 10 centimetri mai sus decât înălțimea ta, având grijă să găsești un suport suficient de rezistent care să-l susțină.  

Mult mai ușor de instalat este para de box, mulți considerând-o dispozitivul ideal pentru antrenamentele de acasă. În timp ce sacul de box te ajută să îți îmbunătățești forța de lovire, viteza și precizia, para de box este utilă pentru dezvoltarea mobilității și perfecționarea eschivelor.

 

Dacă există suficientă voință, un antrenament de box se poate efectua aproape în orice condiții, iar un sportiv care-și dorește să se mențină în formă va găsi întotdeauna soluții, chiar dacă nu are la dispoziție toate echipamentele necesare.


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.