Ce presupune pregătirea fizică pentru MMA?

MMA este un sport de full contact ce s-a bucurat în ultimii 15 ani de o popularizare aflată pe un trend ascendent. Cei care practică această disciplină știu ca o formă competitivă de top este determinată de o pregătire riguroasă, bazată pe doua componente principale: tehnica și condiția fizică. Un antrenament de MMA este complex, implicând: lovituri de picioare și brațe, clinciuri și lupte la sol (grappling), cu elemente din: box, judo, karate, sambo, lupte, kickboxing. 

MMA și istoria acestui sport de full contact 

Acest acronim a fost popularizat la începutul anilor ‘90, în cadrul galelor UFC (Ultimate Fighting Championship), descriind stilul de luptă propus de această competiție. Având un regulament permisiv, ce le permitea luptătorilor din diferite discipline de contact să intre în ring, MMA a devenit rapid unul dintre cele mai urmărite sporturi din America de Nord. 


Faptul că adversarii cunoșteau tehnici de luptă diferite i-a determinat pe luptători să învețe cum își pot diversific stilul, integrând în antrenamentele clasice și moduri diferite de a lupta. Astfel a luat naștere MMA-ul, un sport ce oferă lumii întregi vedete ale luptelor în cușcă, așa cum a fost și Royce Gracie, unul dintre primii luptători de succes de MMA din UFC. Cântărind aproximativ 70 de kilograme, acesta a câștigat mai multe gale ale competiției, stăpânind o tehnică uimitoare la sol.  

Importanța pregătirii fizice în MMA 

Pregătirea fizică pentru galele organizate în jurul acestui sport reprezintă un element de bază pentru succesul unui luptător. Complexitatea stilului abordat poate aduce victoria sau înfrângerea celui care intră în cușcă, așadar, condiția fizică a fiecărui sportiv MMA reprezintă un atu. Antrenamentele au menirea de a dezvolta capacitatea fizică a întregului corp, prin lovituri de picioare, lupte la sol, prize și clinciuri, descrise de rapiditate și forță. 


Pregătirea fizică este un aspect de bază pentru victoria oricărui luptător care participă la o gală MMA. Tehnica nu este totul, iar MMA-ul este un exemplu cât se poate de elocvent, în acest sens. S-au văzut multe cazuri de luptător incredibili de tehnici, dar care nu punctau la fel de bine la condiția fizică avută în cușcă, fapt pentru care au pierdut fără drept de apel în fața adversarului. La baza acestor diferente de valoare, observate cu ușurință cu ochiul liber, stau antrenamentele de MMA. Discutăm mai multe despre acestea chiar acum: 


Ce presupune un antrenament de MMA? 

Condiția fizică a unui practicant MMA presupune consolidarea celor 3 sisteme energetice din organismul său: 


  • Sistemul anaerob; 
  • Sistemul aerob; 
  • Sistemul alactacid. 

Cele 3 sisteme energetice din organismul unui luptător de MMA se consolidează prin antrenarea constantă a următoarelor proprietăți motrice: 


  • Forța luptătorului MMA; 
  • Rezistența luptătorului MMA
  • Viteza luptătorului MMA; 
  • Echilibrul luptătorului MMA; 
  • Coordonarea luptătorului MMA. 

Antrenament de forță în MMA 

Antrenamentele specifice pentru consolidarea forței joacă în MMA un dublu rol: obținerea unor lovituri mult mai puternice către adversar și consolidarea rezistenței la loviturile primite. Cele mai des practicate exerciții de forță pentru luptele de MMA sunt: genuflexiuni, îndreptări, tracțiuni, împingerea greutăților de la piept, împingerea greutăților de la nivelu umerilor. 

Antrenament de rezistență în MMA 

La baza unei victorii în ring, un rol extrem de important îl joacă și efortul pe termen lung, condiționat de rezistența fizică excelentă a luptătorului. În condiții de niveluri tehnice relativ asemănătoare, greșelile apar atunci când oboseala fizică și mentală încep să afecteze modul de abordare al luptei. Pentru consolidarea rezistenței în ring, cei care practică MMA includ în antrenamente lor următoarele exerciții: swinguri cu kettlebellul, saritul corzii, box cu umbra, sprawl. 

Antrenament de viteză în MMA 

Una dintre principalele calități motrice ale unui luptător de MMA, vitală în câștigarea unei lupte în ring, este viteza. Antrenamentele de viteză se realizează în reprize de durată scurtă, fără a permite oboselii să se instaleze în organismul sportivului. Cei care vor să își dezvolte viteza, chiar și pe durata mai multor reprize în cușca de MMA, optează pentru următoarele tipuri de viteză: lovituri rapide la sac de box, box cu umbra, sprinturi normale și in pantă, striking cu rezistență adăugată (benzi), alternat cu striking simplu. 

Antrenament de echilibru și coordonare în MMA

Această clasă de antrenamente MMA este extrem de importantă, prin consolidarea muschilor stabilizatori de la nivel median, cunoscuți și sub denumirea de “core muscles”. Echilibrul și coordonarea le permit luptătorilor să abordeze o apărare mai fermă împotriva proiectărilor, dar și să aibă o stabilitate mai bună atunci când lovesc, mai ales în cazul loviturilor de picior. Așadar, putem spune că această ultimă categorie de antrenamente MMA are un dublu rol, defensiv-ofensiv. Pentru dezvoltarea echilibrului și a coordonării, se practică următoarele exerciții specifice: slam-uri cu minge medicinală, russian twists, battle ropes, abdomene. 

Antrenamentul MMA: Concluzii

MMA este un sport complex, ce presupune o dinamică aparte a antrenamentelor specifice. Așa cum ai putut vedea în rândurile de mai sus, am abordat principalele tipuri de exerciții pentru dezvoltarea calităților motrice ale luptătorului. Din punct de vedere al nivelului de dificultate, sesiunile de antrenamentele MMA trebuie sa alterneze, astfel încât sportivul să nu resimtă o epuizare mentală și fizică.


3 comentarii


  • Vekerdi Levente

    Buna ad vrea sa stiu cine poate organiza lupte.asvrea sa particip si eu.


  • Leon

    Vreau sa lupt


  • Alex

    Vreau sa practic acest sport


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.