Cum sa te echipezi corect pentru antrenamentul de box

În box, ca și în celelalte spoturi, cheia succesului stă în seriozitatea cu care îți efectuezi antrenamentele, însă nu trebuie să uităm și importanța pe care o are utilizarea unui echipament corespunzător. Niciodată nu trebuie să te urci în ring purtând un echipament nou, pe care nu l-ai testat în prealabil cel puțin în cadrul unui antrenament, chiar dacă ești ferm convins de calitatea acestuia.

Totodată, este considerată o practică greșită să folosești tot timpul la antrenamente același echipament cu care urci în ring pentru meciurile oficiale, pentru că acesta se uzează mult mai repede, iar eficiența se diminuează. Acestea sunt lucruri pe care le știe orice pugilist cu o minimă experiență, însă cei aflați la început de drum au nevoie de îndrumare în ceea ce privește alegerea echipamentului adecvat, iar articolul de față le este dedicat.

Așadar, în rândurile următoare îți vom arăta care sunt piesele de bază ale echipamentului pe care un pugilist trebuie să îl poarte la antrenament, dar și în meciurile din ring.

 

Mănușile

Nu întâmplător am trecut în capul listei acest accesoriu, mănușile de box constituind componenta de bază a echipamentului unui pugilist profesionist sau amator. La prima vedere, lucrurile pot părea simple în ceea ce privește alegerea unei perechi de mănuși, dar vom vedea în cele ce urmează că nu este chiar așa, pentru că există mai multe tipuri, fiecare cu o anumită utilitate.

În primul rând, ai nevoie de o pereche de mănuși pentru antrenament, pe care să le folosești în mod uzual atunci când mergi la sală. După cum le spune și numele, sunt destinate special antrenamentului, putând fi utilizate atât la sacul de box, cât și în antrenamentul în ring, cu partener. Nu sunt adaptate pentru niciunul din aceste două tipuri de antrenament și nu pot fi utilizare nici în meciurile oficiale, fiind recomandate în special începătorilor.

Pentru antrenamentul la sacul de box există alt tip de mănuși dedicate, cu mai puțină căptușeală în partea din față, astfel încât să te facă să simți mai bine loviturile și să te obișnuiești cu șocul impactului.

Mai ai nevoie și de o pereche de mănuși pentru sparing, destinate antrenamentelor în ring, cu parteneri. Mănușile de sparing sunt mai grele, întrucât au mai multă căptușeală, rolul acesteia fiind acela de a-l proteja atât pe purtător cât și pe adversar.  

Cele mai importante sunt mănușile de competiție, pe care le poți purta în ring în meciurile oficiale. Înainte de asta trebuie să fii obișnuit cu ele, astfel că este necesar să le folosești la câteva antrenamente, înaintea competițiilor.

 

Bandajele și mitenele

Rolul principal al acestora este acela de a proteja degetele și încheietura mânii, prevenind astfel accidentările. Bandajele sunt sub forma unor feșe care se înfășoară pe mâini înainte de a trage mănușile de box, în timp ce mitenele sunt sub forma unor mănuși fără degete, mult mai ușor de echipat. Pe lângă rolul de protecție a mâinilor, bandajele și mitenele absorb transpirația, păstrând astfel mănușile igienizate și evitând apariția la interior a bacteriilor și mirosurilor neplăcute.

 

Pantaloni și top confortabile

Un pugilist are nevoie și de un șort, atât pentru ședințele de antrenament, cât și pentru meciurile oficiale. Există pantaloni speciali pentru box, care pot fi mai lungi sau mai scurți, în funcție de preferințe. Ceea ce contează în primul rând este confortul, aceștia trebuind să fie suficient de largi pentru a-ți permite libertate de mișcare deplină.

Topul este opțional și ține de preferințele fiecăruia, dar dacă alegi să îl porți, acesta trebuie să fie, de asemenea, suficient de larg pentru a-ți conferi confortul necesar. Un alt amănunt important referitor la pantaloni și top ține de tipul materialului din care sunt realizate, acesta trebuind să nu rețină transpirația și să se usuce ușor.

 

Ghetele

Pentru pugiliști, au fost create încălțări speciale, care au ca principale calități greutatea redusă, aderența și capacitatea de menținere a gleznei. Ghetele de box nu au nevoie de amortizare, astfel că talpa este subțire, pentru a le face cât mai ușoare. Dat fiind că jocul de picioare este esențial în box, este nevoie de o bună aderență a tălpilor, întrucât podeaua din ring poate deveni alunecoasă în timpul meciurilor. Totodată, încălțămintea trebuie să asigure o bună susținere a gleznei pentru a se evita producerea unei entorse în cazul unui pas greșit.

 

Casca

Această piesă de echipament are rolul de proteja zonele sensibile de la nivelul feței și capului, purtarea sa fiind obligatorie în meciurile oficiale. În timpul antrenamentelor, portul căștii de protecție este recomandat în special în timpul sparingurilor. De asemenea, poți purta casca ori de câte ori consideri că este necesar, pentru a te obișnui cu ea, astfel încât să nu te incomodeze în timpul meciurilor.

 

Protecția pentru dinți

Este un dispozitiv din plastic sau cauciuc, recomandat pentru purtarea atât în meciurile oficiale, cât și la antrenament. Rolul său este de a proteja dinții și gingiile, facilitând totodată respirația. Unele dispozitive asigură doar protecția părții superioare a maxilarului, în timp ce dispozitivele cu protecție dublă acoperă toată dantura, mulându-se pe dinți și gingii.

 

Acestea sunt piesele de echipament care nu trebuie să lipsească din arsenalul unui pugilist care își respectă cu seriozitate programul de antrenament și care e conștient că trebuie să fie pe deplin pregătit pentru confruntare atunci când se urcă în ring.


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.