Importanța sportului de contact pentru sănătate: beneficii pentru corp și minte

Sporturile de contact alcătuiesc un set de activități ce influențează în mod direct stilul de viață al practicanților și, mult mai important decât atât, nivelul acestora de sănătate. 


Practicate cu responsabilitate, adică ținând cont de regulile impuse în ring sau cușcă, precum și de normele de siguranță asociate acestora, sporturile de contact oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate, att la nivelul corpului, cat și la nivel mental. Iată care sunt acestea: 

  1. Sănătate fizică prin sporturi de contact 

Dacă vrei să te apuci de MMA, box, sau alte sporturi de contact, practicate la sală cu ajutorul echipamentului sportiv pe care îl poți comanda online de pe knock-out.ro, beneficiile pentru sănătatea fizică nu sunt deloc puține: 


1.1. Practicarea sporturilor de contact activează metabolismul 

Exercițiile fizice, realizate în timpul sesiunilor de antrenamente la sala de MMA sau box, stimulează activitatea metabolică a organismului. Metabolismul reprezintă suma reacțiilor chimice de la nivelul organismului, pe baza cărora se obține energia corpului uman. 


Iată o serie de exemple, în acest sens: 


  • Descompunerea carbohidraților, proteinelor sau grăsimilor din alimentele consumate, pentru producerea de energie; 

  • Procesul de schimbare sau modificare a nitrogenului în exces și obținerea materiei reziduale; 

Odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul cunoaște o dinamică din ce în ce mai lentă, iar mișcarea specifică sporturilor de contact are menirea de a stimula viteza acestui proces din organism, favorizând în același timp eliminarea toxinelor pe cale naturală. 

1.2. Mișcările specifice sporturilor de contact antrenează mușchii 

Cei care practică sporturi de contact se bucură de o masă musculară asemănătoare sportivilor care obișnuiesc să meargă la sesiuni de fitness, în timpul lor liber. Asta deoarece luptele în ring sau cușcă sunt compuse din mișcări ce stimulează creșterea tonusului muscular, la mai toate grupele de mușchi din structura corpului uman. 


Acest lucru este mult mai vizibil în cazul practicanților de MMA, judo sau lupte, deoarece sportivii realizează o mulțime de mișcări ce au la bază susținerea greutății adversarului, așadar, mușchii lucrează în permanență, atât la antrenamente, cât și în cadrul galelor. 


Mai este important de adăugat faptul că printr-o astfel de mișcare, realizată în cadrul antrenamentelor specifice sporturilor de contact, sportivii își pot întări articulațiile și tendoanele, în timp ce pielea acestora devine mai elastică. Dar pentru a preveni accidentările nedorite, încălzirea este extrem de importantă. 


Află acum ce exercitii corecte pentru incalzirea la sala trebuie să faci

1.3. Exercițiile fizice din timpul încălzirii sunt la fel de importante 

Dacă ai apucat să citești articolul pe care ți l-am recomandat puțin mai sus, ai văzut deja că multe dintre exercițiile fizice de încălzire acoperă o componentă de cardio extrem de importantă pentru sănătatea fizică a organismului. 


Evită să sari peste etapa de încălzire, ce precede un antrenament al sportului de contact pe care îl practici. Nu doar că vei putea reduce pe cât de mult posibil riscul unei accidentări, dar te vei putea bucura și de o stare de sănătate mult mai bună, la nivelul plămânilor, rinichilor, precum și la nivel cardiovascular. 

  1. Sănătate psihică prin sporturi de contact 

Dacă ești stresat, te confrunți cu unele stări de anxietate, sau ai o dispoziție nu tocmai plăcută, mișcarea aferentă sporturilor de contact poate ameliora foarte mult aceste probleme. Iată care sunt beneficiile ce țin de sănătatea psihică a unui practicant de sporturi de contact: 

2.1. Mișcarea specifică sporturilor de contact reduce cortizolul

Cortizolul mai este cunoscut și sub denumirea de “hormonul stresului”, mulți experți considerându-l inamicul numărul 1 al stării de bine pe care o persoană o poate avea. La bărbați, nivelul de cortizol ridicat pe perioade mari de timp, asociat stresului cronic, afectează extrem de mult nivelul de testosteron. 


Atunci când cortizolul atinge cote alarmante, nivelul de testosteron este foarte scăzut, fapt ce poate avea implicații grave asupra relațiilor de natură sexuală la bărbați, sau asupra respectului și încrederii în propria persoană. Studiile arată, însă, că mișcarea fizică, așa cum este cea realizată la antrenamentul de MMA, contribuie la reducerea nivelului de cortizol.

2.2. Să nu uităm de nivelul de endorfine crescut pe care îl obții

În general, activitățile fizice asociate sportului de contact determină creșterea nivelului de endorfine din organism. Cu alte cuvinte, persoanele care fac sport, sau cele care merg la sală, sunt mult mai fericite. 


Fiind substanțe cu rol esențial în reglarea somnului, controlul apetitului și ajustarea temperaturii corporale, endorfinele mai sunt cunoscute și sub denumirea de “hormonii fericirii”, deoarece pot determina o stare pozitivă, eliminând (pe termen scurt și mediu) semnele ce țin de anxietate și depresie. 

2.3. Sporturile de contact te ajută să devii mult mai disciplinat

Practicate cu suficient de multă motivație, sporturile de contact te ajută să devii mult mai disciplinat, pe foarte niveluri: alimentație, relațiile interumane pe care le poți lega la sală, antrenamentul, somnul, echipamentul pe care îl porți etc 


Disciplina este importantă, deoarece îți permite să atingi cu mai multă ușurință obiectivele propuse, chiar dacă există și perioade când nivelul de motivație este unul scăzut. Or simpla conștientizare a faptului că tu continui antrenamentele, indiferent de starea pe care o ai , poate insufla un sentiment de încredere în propria persoană, extrem de important. 


Tu ce alte beneficii pentru sănătate consideri că pot fi asociate practicării sporturilor de contact?


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.