Istoria boxului: de la origini până în prezent

Boxul (pugilismul) este un sport cu o istorie bogată, a cărui poveste începe cu mult înainte de perioada Antichității. Mulți îl consideră ca fiind primul sport de contact din lume, ținând cont de faptul că lupta “corp la corp” între doi oponenți a avut o importanță deosebită în societate, cu mult înainte ca această disciplină să fie reglementată de un cadru respectat la nivel mondial. 


Te invităm să afli astăzi care sunt cele mai interesante povești despre istoria boxului, pentru a înțelege cum a evoluat sportul cu mănuși de-a lungul timpului. În prezent, boxul poate fi practicat de oricine într-un mod organizat, indiferent de vârstă sau pregătire. Îți oferim o mulțime de informații interesante în rândurile de mai jos, așadar, citește articolul până la final: 

Istoria boxului rezumată într-un capitol 

Boxul este unul dintre cele mai vechi sporturi cunoscute de oameni, cu o istorie de cel puțin 5.000 de ani, acest lucru fiind susținut de reprezentările grafice descoperite în piramidele egiptene și mormintele sumeriene.


Trecând Mediterana și apropiindu-ne mai mult de locul în care s-a dezvoltat boxul modern, observăm că există dovezi ale practicării sale și în societatea Greciei antice, sau pe întreg cuprinsul Imperiului Roman. 


Dar spre deosebire de forma sa actuală, boxul în etapele sale incipiente era un sport dur și obositor, deoarece regulile erau mult mai permisibile, iar echipamentul utilizat, cât se poate de rudimentar. Oponenții utilizau fâșii din piele de animal, înfășurate în jurul mâinilor, acesta fiind, de altfel, singurul element definitoriu pentru boxul din acele vremuri. 


Miza unei partide presupunea lovirea adversarului până când acesta cădea la pământ, în stare de inconștiență. Evident, leziunile provocate în timpul unei astfel de lupte erau semnificative, deoarece nu se punea accent pe siguranța oponenților. Acesta a fost și motivul pentru care boxul a fost abolit în jurul anului 393 d.Hr. 

Dezvoltarea în Europa a boxului modern 

Boxul a redevenit un sport de interes începând cu secolul al XVI-lea, în Londra. Aristocrația britanică obișnuia să apeleze la această formă de duel pentru a gestiona anumite dispute, însă exista și un anumit interes pentru redescoperirea unor forme de luptă antice, de care publicul să poată fi atras. Așadar, în această perioadă, boxul începe să capete și un caracter comercial. 


Jack Broughton, pugilistul care a dominat scena boxului european între 1734 și 1758, este și cel care a fondat prima școală dedicată acestui sport. Astfel, boxul a început să fie învățat și practicat nu doar de elite, ci și de oameni simpli. Tot el este cel care a propus primele seturi de reguli, fiind în același timp și inventatorul primelor manusi de box moderne. 


Începând cu secolul al XIX-lea, boxul ajunge peste Ocean, devenind rapid un sport de contact iubit de mase. Dezvoltarea unei rețele de școli de box pe întreg teritoriul SUA a fost determinantă pentru popularizarea sa. Cadrul în care se desfășura boxul în acea perioadă era asemănător cu cel actual.  Din acel moment, interesul comercial asociat boxului a crescut semnificativ.

Informații interesante din istoria boxului

Istoria boxului abundă de evenimente marcante pentru evoluția acestei discipline sportive: 

Cele mai multe meciuri pentru apărarea centurii la categoria grea

Joseph Louis Barrow, alias “Brown Bomber” a fost un pugilist profesionist, activ între 1934 și 1951. Campion mondial la categoria grea timp de peste 10 ani, Barrow și-a apărat cu succes titlul în 26 de lupte. Este considerat unul dintre cei mai importanți pugiliști din istorie. 

Cel mai mare buget din istorie pentru un meci de box

“Meciul secolului”, așa cum a fost supranumită confruntarea dintre Mayweather și Pacquaio (2015) a generat cele mai mari contracte pentru doi pugiliști. Pentru a lupta în ring, americanul a primit colosala sumă de 120 milioane $, iar filipinezul, 80 milioane $. Acestora li s-au adăugat ulterior sumele generate de pay-per-views, ce au ajuns la aproximativ 100 milioane $. 

Cele mai multe KO-uri consecutive

Lamar Clark este deținătorul unui record incredibil: 44 de meciuri consecutive, câștigate prin KO, dintr-un total de 47 de meciuri desfășurate în carieră. Ultima luptă a lui Clark a fost pierdută în fața lui Muhammad Ali, pe 19 aprilie 1961. 

Cel mai tânăr campion mondial 

La doar 17 ani, Wilfred Benitez devenea cel mai tânăr campion mondial din istorie, învingându-l pe legendarul Antonio Cervantes, pentru titlul la categoria superușoară (martie 1976). 

Prima utilizare a protezei dentare 

Inventatorul primei proteze dentare este Jack Marles, un reputat dentist londonez de la începutul secolului XX: Această soluție pentru siguranța danturii a fost utilizată pentru prima dată de Ted “Kid” Lewis în 1913, înainte ca proteza dentară să devină un element obligatoriu. 

Boxul este în prezent un sport pentru toți

Oricine poate practica astăzi box, indiferent de nivelul pregătirii sau de obiectivele setate. Sălile de box sunt disponibile în mai toate orașele mari, iar echipamentul de box este accesibil tuturor și asigură premisele ideale pentru a practica acest sport în condiții de siguranță deplină. 


Comandă acum de la noi echipamentul de box ideal pentru nevoile tale. Îți punem la dispoziție cele mai bune produse pentru sesiuni la sală sau acasă, astfel încât sa te bucuri de confort, libertate de mișcare și un risc de accidentare cât mai redus. Descoperă acum cele mai noi produse pentru antrenamentul la box, integrate în oferta online.


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.