Istoria sportului din România și ce aleg copiii să practice în ziua de azi

Istoria sportului din România și ce aleg copiii să practice în ziua de azi

 

Sportul a devenit în România un adevărat fenomen, cu o mulțime de ramuri practicate până la cel mai înalt nivel și o întreagă industrie de marketing ce urmează îndeaproape evoluția disciplinelor sportive. De aceea, în prezent, sportul este un domeniu cu care rezonează milioane de români, fie din poziția de suporter, fie din cea de practicant a unei anumite discipline. 

Însă despre istoria sportului din România se cunosc prea puține lucruri la nivel colectiv, sau dacă unele informații ajung azi la cei mai tineri dintre noi, sunt date și statistici care aparțin mai mult ultimelor decenii. Astăzi afli lucruri de bază despre dezvoltarea pasiunii pentru sport în România, dar și despre viitorul acestui domeniu, văzut prin ochii celor mai mici. 

Primele întreceri cu un caracter sportiv din România

Cu toate că este dificil de stabilit o bornă de timp la care să ne raportăm, pentru a putea începe această frumoasă poveste a sportului în România, competitivitatea a reprezentat un factor-cheie al dezvoltării acestei ramuri sociale, având ca bază de pornire întreceri pe care strămoșii noștri le-au disputat încă din cele mai vechi timpuri. 

Așadar, înainte de apariția primelor cadre organizate în care diferite sporturi (sau mai bine zis, forme incipiente ale disciplinelor sportive de astăzi) erau disputate, generațiile demult apuse își disputau dorința de competitivitate într-un cadru rudimentar, însă având mize prestabilite și reguli de joc nescrise, la care se raportau toți participanții. 

Curajul, forța fizică sau anduranța reprezentau caracteristici importante ale celor care se întreceau în diferite provocări, așa cum relatează documentele păstrate până în prezent. Încă din cele mai vechi timpuri exista ideea de “învins și învingător”, cu impact pentru statutul social al opozanților. Însă concepte precum “fair play-ul” sau “remiza” au fost introduse mult mai târziu, ca urmare a impunerii unor seturi complexe de reglementări.

Înființarea primelor asociații și școli sportive din România

Sportul a cunoscut un cadru legal odată cu fondarea primelor asociații sportive, la mijlocul secolului al XIX-lea. În primele două decenii ale secolului următor, sporturi precum boxul, ciclismul sau rugby-ul au căpătat o popularitate foarte mare, fiind importate din vestul Europei. 

În 1912 a fost înființată Federația Societăților Sportive din România și, doi ani mai târziu, s-a fondat Comitetul Olimpic Român. Prima formă de învățământ superior, dedicată celor care își doreau să aprofundeze noțiuni și tehnici în acest domeniu - Institutul Național de Educație Fizică - a luat ființă în perioada dintre cele două războaie mondiale (1923). 

Fotbalul, gimnastica, tenisul și alte sporturi emblematice

Secolul XX este reprezentativ pentru consolidarea sportului în România și obținerea celor mai importante distincții, în cadrul unor competiții continentale și internaționale, la masculin și feminin. Așa cum era și normal, romanii s-au apropiat mai mult de unele sporturi decât de altele, grație expunerii anumitor echipe și sportivi în fața opiniei publice, dar și pe baza rezultatelor foarte bune obținute pe plan mondial. 

Fotbalul, gimnastica, tenisul, handbalul, scrima, atletismul, natația și sporturile de contact reprezintă unele dintre cele mai populare sporturi din istoria României, urmărite și practicate cu o pasiune de nedescris, indiferent de vârstă, statutul social, pregătirea profesională sau nivelul de experiență sportivă. 

Nume importante ale sportului din România continuă să pună și astăzi țara noastră pe harta mondială a disciplinelor sportive, continuând să fie o sursă de inspirație pentru noi toți, de la mic la mare. Aceste modele de ambiție, competitivitate, pasiune și succes îi determină pe mulți dintre părinții de astăzi să îi ducă pe cei mici la sport, realizând o alegere vitală pentru viitorul lor.

Sporturile de contact și impactul lor asupra societății românești 

Discipline traditionale precum boxul sau karatele, alături de alte sporturi de contact ale noii generații (MMA, kempo, BJJ sau muay thai), scriu astăzi un capitol extrem de important din istoria sportului romanesc. Spunem asta deoarece aceste discipline sunt atractive pentru mase, indiferent de experienta practicanților. 

Sporturile de contact nu mai sunt privite doar prin prisma agresivității, pentru că reprezintă și un instrument esențial pentru dezvoltare personală. De aceea, se observă cu ușurință faptul că sunt alese cu o frecvență din ce în ce mai ridicată de cei care: 

  • își doresc să practice un sport de contact dinamic într-un cadru organizat; 
  • vor să cunoască oameni noi, apropiați unii de ceilalți pe baza unei pasiuni comune;
  • caută un mod prin care își pot gestiona mult mai bine energia sau stresul; 
  • își propun să își depășească propriile limitări fizice și psihice, cu sprijinul unui trainer. 

Unul dintre motivele pentru care sporturile de contact sunt atât de apreciate astăzi se bazează și pe accesul simplificat la echipament de cea mai buna calitate, pe care oricine îl poate achiziționa online la prețuri extrem de avantajoase. Vezi oferta noastră de produse și echipează-te corespunzător pentru disciplina sportivă de care ești pasionat. 

Sporturi pe care copiii din România le practică astăzi

În mediul urban, principalele sporturi practicate de copiii incluși în intervalul de vârstă 3-18 ani sunt: dansurile, fotbalul, artele marțiale, înotul și atletismul. Se poate observa că fotbalul este un sport pe care îl practică mai mult băieții, în timp ce dansurile sunt mai preferate de fete. În schimb, la tenis, înot sau la diferite sporturi de contact pentru copii merg în egală măsură membri ai ambelor categorii. 

Așa cum este și normal, părinții aleg de cele mai multe ori sporturile pe care cei mici le practică, raportându-se la criterii esențiale pentru calitatea stilului de viață: costurile asociate practicării unui anumit sport, distanța parcursă până la sală și înapoi, timpul avut la dispoziție pentru a merge cu cel mic la antrenamente etc. 

Aspecte legate de viitorul sportului în România 

Sportul trebuie încurajat de la o vârstă fragedă, datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate și relațiile pe care orice persoană le poate construi cu cei din jur. Este important ca părinții și cadrele didactice să îi îndrume pe copii spre ramurile sportive de care aceștia se simt atrași și să îi încurajeze în practicarea acestora, chiar dacă miza nu este de fiecare dată atingerea unui anumit nivel de performanță. 

Istoria sportului din România ne arată că percepția față de anumite discipline sportive se schimbă de la o generație la alta. Dacă până nu demult, sporturile de contact erau practicate doar de cei mai duri dintre duri, sau erau în mod exclusiv asociate bărbaților, realitatea actuală expune o deschidere mult mai mare către MMA, kempo, box, kickbox și alte sporturi din acest spectru, datorită numeroaselor beneficii pentru practicanți.  

Viitorul sportului din România ține, însă, de fiecare dintre noi. Apropierea față de mișcare, în contextul în care sedentarismul afectează o pondere din ce în ce mai mare a populației active, este cât se poate de important. 

Dacă ești pasionat de sport, alege să le vorbești și apropiaților tăi (în special, celor din generațiile tinere) despre beneficiile efortului fizic într-un cadru mai mult sau mai puțin organizat. Sportul este un instrument la care avem cu toții acces, cu un impact deosebit asupra viitorului țării noastre!

 


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.