Jiu Jitsu Brazilian sau Jiu Jitsu Japonez: diferențe și beneficii

Pasionații de arte martiale trebuie să știe că jiu jitsu japonez și jiu jitsu brazilian (BJJ) nu reprezintă una și aceeași disciplină sportivă de contact. Însă chiar dacă sunt stiluri de jiu jitsu diferite, au în comun o mulțime de caracteristici tehnice, așa cum vei descoperi puțin mai târziu. 

bjj echipamente knockout store

Vorbim astăzi mai multe despre diferențele, asemănările și beneficiile oferite de aceste arte marțiale, începând cu o scurtă întoarcere în timp, pentru a afla originile și modul în care s-au dezvoltat ulterior. Vom analiza și echipamentele pentru practicarea lor, oferindu-ți recomandări de produs din oferta Knockout Store, așa cum te-am obișnuit deja în articolele noastre. 

1. Jiu Jitsu Japonez: istoria pe scurt a acestei arte marțiale 

Jiu jitsu japonez, sau “jujutsu”, așa cum mai este cunoscut, are o istorie ce se întinde pe aproximativ 2000 de ani, până în timpurile vechilor samurai. Chiar dacă originile sale și fondatorii acestei arte marțiale nu se cunosc foarte bine în prezent, este de notorietate faptul că armata japoneză a contribuit semnificativ la dezvoltarea formei moderne de jiu jitsu japonez. 


Acest lucru le-a permis membrilor armatei nipone să lupte corp la corp cu inamicii, în anumite contexte în care nu dispuneau de o armă. Așadar, este important de subliniat faptul că jiu jitsu a fost un stil de luptă dezvoltat cu scopul de a pregăti armata pentru astfel de situații de luptă.


Jiu-jitsu tradițional cuprinde atât tehnici de luptă la sol (grappling), cât și tehnici de lovire a adversarului (striking), fie  din poziție bipeda, fie direct pe tatami. De asemenea, propune și învățarea unor tehnici de luptă cu ajutorul unor arme de mici dimensiuni, pentru atac și apărare. 

2. Jiu Jitsu Brazilian (BJJ): începuturile și legăturile cu stilul clasic

Spre deosebire de ramura japoneză, cea braziliană a fost dezvoltată de pionieri cunoscuți și astăzi printre cei pasionați de arte martiale: Jigoro Kano și Mitsuo Maeda. Luând amploare la începutul anilor ‘20, odată cu mutarea lui Maeda în Brazilia, BJJ a fost tipul de jiu jitsu care a dus luptele la sol la un nivel superior. 


Carlos Gracie, cunoscut de mulți ca fiind părintele BJJ-ului, a devenit discipolul lui Mitso Maeda, cei doi fiind, de altfel, liantul dintre stilul tradițional și cel modern. Jiu jitsu brazilian este o artă marțială cu influențe puternice în judo, această asemănare fiind asociata unui alt membru marcant al familiei Gracie, Helio. 


Până în anii ‘70, BJJ s-a bucurat de popularitate doar în Brazilia, însă după emigrarea în SUA a lui Helio Gracie și a fiului său, Rorion, acest stil de jiu jitsu a deveni cunoscut la nivel mondial. Popularizarea sa a căpătat un avânt deosebit în ultimele decenii, odată cu intrarea practicanților de BJJ în competițiile MMA din SUA.  

3. Jiu jitsu japonez și jiu jitsu brazilian: diferențe și asemănări

Cele două stiluri de Jiu Jitsu pot părea una și aceeași disciplină de contact, însă lucrurile nu stau deloc așa. De aceea, te invităm să afli principalele diferențe și asemănări între JJJ și BJJ: 

3.1. Scopul stilului practicat

Jiu jitsu japonez a fost dezvoltat pentru neutralizarea adversarilor, implicând atât tehnici de autoapărare, cât și tehnici de atac. De asemenea, școala tradițională de JJJ își învață elevii cum să dezarmeze adversarii, utilizându-se arme neletale în cadrul sesiunilor de sparring. 


Jiu jitsu brazilian nu implică și învățarea tehnicilor prin care se pot dezarma adversarii, concentrându-se exclusiv pe lupta corporală, compusă din acțiuni de atac și apărare. De asemenea, stilul de luptă BJJ nu presupune utilizarea anumitor arme, precum cel de mai sus. 

3.2. Stilul de luptă 

Jiu jitsu japonez este mai mult axat pe un stil ce integrează tehnici de grappling și striking. Spre deosebire de BJJ, este mult mai agresiv, deoarece dinamica sa trebuia să susțină nevoia de luptă corp la corp a militarilor japonezi. Aruncările la nivelul solului și tehnicile de submission, prin sufocare sau tensionarea articulațiilor, sunt specifice JJJ. 


Jiu jitsu brazilian este practicat la sol, fiind influențat de versiunile inițiale ale stilului de judo Kodokan. Este o versiune mai puțin agresivă decât JJJ, axându-se foarte mult pe tehnicile de grappling. Include si tehnici de submission, însă nu și aruncări la sol.


3.3. Regulile propuse în competiții

Jiu jitsu japonez permite utilizarea în competiții a tehnicilor de striking, sau a aruncărilor la nivelul solului, completate de tehnicile pentru submission. Trebuie precizat că unele tehnici propuse de școala tradiționale de JJJ (ex: loviturile în zona genitală) nu sunt permise. 


Jiu jitsu brazilian este foarte bine reprezentat la nivel de competiții, spre deosebire de jiu jitsu japonez. Regulile de concurs nu permit loviturile de genunchi, răsucirea genunchilor sau realizarea de tehnici pentru tensionarea coloanei vertebrale, dar sufocarea sau tensionarea articulațiilor sunt acceptate pentru neutralizarea oponenților.

3.4. Sistemul de centuri 

Jiu jitsu japonez modern utilizează un sistem de centuri foarte asemănător cu cel din judo. Inițial, nu exista o clasificare a centurilor în școala de JJJ, aceasta fiind introdusă de Jigoro Kano, odată cu dezvoltarea stilului pe care l-a promovat - Kodokan. Un sportiv este promovat la următorul rang doar dacă are pe centură o linie Kyu. 


Culori centură în JJJ-ul modern: 


  • centura albă;
  • centura galbenă;
  • centura portocalie; 
  • centura verde; 
  • centura albastră; 
  • centura violet; 
  • centura maro; 
  • centura neagră.

Nu toate școlile de jiu jitsu japonez utilizează acest sistem de centuri. În cazul anumitor școli de JJJ, centura alba este înlocuită cu centura roșie. 


Jiu jitsu brazilian promovează un sistem de promovare pe bază de centuri, existând doar patru ranguri până când sportivul este promovat la deținător al centurii negre. Un practicant poate trece la nivelul următor doar dacă are pe centură patru linii Kyu. 


Culori centură în BJJ-ul modern:


  • centura albă;
  • centura albastră; 
  • centura violet; 
  • centura maro; 
  • centura neagră. 

În BJJ, eligibilitatea pentru promovarea la un rang superior depinde de factori precum experiența practicantului sau cunoștințele tehnice. Instructorul este cel care apreciază dacă un practicant de jiu jitsu brazilian poate fi testat pentru a obține o altă culoare de centură. 

3.5. Kimonoul utilizat

kimono bjj knockout store

Se poate utiliza același kimono de jiu jitsu pentru practicarea ambelor stiluri ale acestei arte marțiale. La Knockout Store găsești modele de kimono pentru JJJ și BJJ de diferite dimensiuni, atât albe, cât și albastre. 


Descriere kimono jiu jitsu Knockout Store 

Kimonoul este fabricat din bumbac premium Pearl Wave, întărit în punctele de forță, pentru confort și rezistență în timpul antrenamentelor intense. Materialul din care este fabricat a fost prespălat, astfel încât kimonoul nu va intra la apă, după o perioadă de folosință.


Jacheta este realizata din bumbac de 450 grame, iar reverul este căptușit cu spuma EVA, pentru rezistență maximă. Cusăturile duble sunt realizate cu ață întărita cu nylon. Pantalonul este realizat din material Ripstop™, întărit în zona genunchilor pentru rezistență la frecare. Este capitonat cu spuma EVA în jurul taliei, conferind astfel o poziționare corectă pe trunchi.


Acestea sunt cele mai importante diferențe și asemănări între jiu jitsu japonez (JJJ) și jiu jitsu brazilian (BJJ). Chiar dacă, de multe ori, pot fi considerate ca fiind una și aceeași disciplină, aceste ramuri presupun stiluri diferite și sisteme de centuri ce variază considerabil. La finalul acestui articol, îți poți face o idee mult mai clară asupra stilului de jiu jitsu pe care l-ai prefera. 


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.