Leziunile comune în box și cum pot fi prevenite

Boxul este un sport ce implică depunerea unui efort intens și foarte mult contact fizic. Din acest motiv, riscul de accidentare este cât se poate de ridicat. Descoperă cele mai comune leziuni la care sunt expuși practicanții de box și cum pot fi acestea prevenite. Purtarea unui echipament de calitate și nutriția optimă sunt câteva dintre soluțiile recomandate de experți, pentru a se evita pe cât de mult posibil leziunile cauzate de lovituri sau suprasolicitare.

Cele mai comune leziuni în box

Leziune cu care se confruntă practicanții boxului pot fi clasificate astfel:

Leziuni ale cutiei craniene și ale creierului
Acestea sunt cele mai periculoase leziuni în box. Loviturile puternice la cap pot cauza contuzii cerebrale, leziuni ale creierului, fracturi de craniu și chiar pierderea cunoștinței. Evident, pugiliștii profesioniști sunt mai expuși în fața acestei probleme, din cauza lipsei unei căști de protecție. În urma oricărui meci de box, se recomandă realizarea unui CT, pentru a se descoperi din timp eventualele leziuni produse la acest nivel.

Leziuni ale mâinilor și încheieturilor
Cu ajutorul pumnilor, pugiliștii lansează diferite tipuri de lovitură către capul și trunchiul adversarului. De asemenea, pumnii sunt expuși loviturilor primite, așadar, nu este surprinzător faptul că leziunile la mâini și încheieturi sunt comune. Acestea pot varia de la entorse la fracturi și se pot produce atât în timpul unui meci de box, dar și atunci când sportivii se antrenează la sac sau alături de partener.

Leziuni ale feței și ale ochilor
Boxerii pot suferi contuzii, tăieturi sau fracturi în zona feței, iar loviturile repetate pot cauza leziuni serioase ale ochilor, inclusiv desprinderea retinei și orbirea temporară sau permanentă. Prin natura acestui sport de contact, aceste leziuni sunt cele mai des întâlnite, mai ales în cazul pugiliștilor profesioniști. Lipsa unei căști de protecție sau forța loviturii primite determină severitatea acestor leziuni. 

Leziuni musculo-scheletice
Astfel de leziuni pot apărea oricând, atât în timpul unui meci, cât și în sala de antrenamente. Se produc mult mai rar decât celelalte tipuri de leziune analizate mai sus, însă necesită cea mai lungă perioadă de refacere. În cazul unei fracturi sau al unei rupturi de mușchi sau ligament, sportivii vor fi nevoiți să urmeze o perioadă de recuperare, ce poate varia în funcție de severitatea problemei, dar și să evite orice tip de impact asupra zonei lezate.

Cauzele principale ale leziunilor în box

Principalele motive pentru care cei care practică boxul se accidentează în ring sau în sala de antrenament sunt:

Practicarea unor tehnici de box incorecte
Atunci când boxerii nu sunt instruiți corespunzător, sau aplică incorect sfaturile antrenorilor, riscul de accidentare crește semnificativ. Loviturile fără mănuși, lovirea cu o forță prea mare sau lovirea în zonele vulnerabile cauzează leziuni variate. Prin urmare, este esențial ca boxerii să fie instruiți în mod corespunzător și să își însușească tehnicile adecvate de box, pentru a preveni aceste probleme.

Utilizarea unui echipament de protecție necorespunzător
Elementele echipamentului de protecție joacă un rol crucial în prevenirea leziunilor în box. Dacă sportivii utilizează un echipament de protecție deteriorat sau de calitate inferioară, poate crește riscul de accidentare. De asemenea, purtarea necorespunzătoare a echipamentului de protecție poate contribui, de asemenea, la apariția diferitelor leziunilor.

Evitarea încălziri înainte de antrenament
Sportivii care evită această etapă, sau care o tratează cu superficialitate, sunt mult mai predispuși la producerea unor leziuni. Încălzirea corectă asigură o mulțime de beneficii: creșterea temperaturii corporale, atingerea unui ton adecvat pentru etapa de antrenament, stimularea sistemului cardiovascular, cu rol în obținerea unei contractări optime a mușchilor

Depunerea unui efort mult prea intens la antrenament
Suprasolicitarea și lipsa pauzelor pentru odihnă și recuperare determină un risc mult mai ridicat de accidentare. De asemenea, parcurgerea unui antrenament fără supraveghere adecvată este le fel de problematică. Planifică sesiunile de pregătire alături de antrenor, în funcție de obiectivele tale, nivelul de pregătire și condiția fizică.

Prevenirea leziunilor în box

Pentru a preveni leziunile în box, este important să ne raportăm la cauzele producerii acestora, pentru a înțelege mult mai bine cum pot fi abordate aceste probleme:

Înțelegerea și aplicarea corectă a tehnicilor de box
Analizând boxul din punct de vedere teoretic, acest sport este unul cât se poate de complex. Tehnicile pentru lovirea adversarului, tipurile de gardă sau variațiile jocului de picioare, asigură atât o posibilitate mai mare de a domina adversarul, cât și un risc mai mic de producere a unor leziuni. De aceea, tehnicile specifice, dar și mișcările din timpul antrenamentelor cardio sau de forță, trebuie executate corect, sub supravegherea antrenorului.

Realizarea corectă a etapei de încălzire
Boxul este un sport de contact solicitant, ce implică în efort cele mai importante zone ale corpului. De aceea, încălzirea ce precede antrenamentul propriu-zis trebuie să includă mișcări variate, pentru brațe și picioare, spate, gât, umeri și abdomen. În funcție de nivelul de pregătire sau de intensitatea antrenamentului de box, etapa de încălzire poate varia între 10 și 20 de minute. Se execută mișcări ușoare, în serii de repetări variate, nu pentru a suprasolicita organismul, ci pentru a-l pregăti de efortul ridicat din timpul antrenamentului.

Utilizarea echipamentului de protecție adecvat
Mănușile de box bine potrivite și bandajele pentru mâini sunt esențiale pentru protejarea articulațiilor și a oaselor mâinilor. Casca de protecție este obligatorie în cazul meciurilor la amatori, însă este recomandată purtarea sa în cadrul sesiunilor de sparring. Purtarea unor haine comode, precum și a unor ghete de box potrivite pentru măsura piciorului, asigură niveluri ridicate de confort și mobilitate, ideale pentru practicarea în siguranță a sportului. Descoperă ofertele momentului și comandă online cel mai bun echipament de protecție de pe https://knock-out.ro 

Evitarea suprasolicitării în timpul unui antrenament
Boxul este un sport extrem de dinamic, de aceea, suprasolicitarea este ceva comun printre cei care îl practică, mai ales la un nivel de performanță ridicat, dar care poate duce la accidentări. Asigură-te că respecți principiile de antrenament adecvate și că oferi corpului suficient timp de odihnă și recuperare.

Dacă ești un practicant începător al boxului, este important să înțelegi importanța prevenirii leziunilor pe care le-am analizat astăzi, cu ajutorul soluțiilor de mai sus. Asigură-te că porți echipamentul complet de protecție în timpul antrenamentelor și că limitezi numărul de sesiuni, astfel încât să nu te expui suprasolicitării fizice. 


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.