Tehnici de lupta corp la corp pentru femei: despre autoapărare

Statisticile arată că femeile sunt mult mai expuse abuzurilor de natură fizică, nu doar în mediul familial, ci și pe stradă sau în mijloace pentru transport public. De aceea, aplicarea unor tehnici de autoapărare le poate permite să gestioneze situațiile în care siguranța lor este amenințată. 


În acest articol vom expune o serie de situații în care autoapărarea poate fi utilizată, ca răspuns în fața unui contact fizic inițiat de un agresor. Chiar dacă un astfel de context poate fi unul cât se poate de traumatizant pentru o femeie, înțelegerea modului în care se poate apăra reduce semnificativ efectele fizice și psihice pe care le poate determina atacul respectiv.  

Care sunt punctele vulnerabile ale agresorului?

Indiferent de înălțimea sau greutatea unui agresor, acestea poate fi atacat în anumite zone vitale, dacă victima inițiază o tehnică de autoapărare precum cele pe care le vom analiza puțin mai târziu. Aceste puncte sunt: ochii, nasul, gâtul, plexul solar, genunchii și zona inghinală. 


Zonele vulnerabile pot fi atacate atât prin lovituri de braț sau picior, asemănătoare celor din box sau kickbox, cât și prin utilizarea degetelor de la mâini, pentru a genera presiune pe anumite puncte. Contraofensiva poate fi dezvoltată indiferent de poziția din care agresorul atacă. 

Ce tehnici pot fi aplicate față de un atac frontal?

Un procedeu simplu de aplicat, prin care agresorul poate fi determinat să renunțe la intenția sa, constă în prinderea degetelor de la mâna cu care a inițiat atacul, victima utilizând ambele mâini: 


  • cu mâna stângă va prinde indexul și degetul mare;
  • cu mâna dreaptă va prinde inelarul și degetul mic. 

Odată cu degetele atacatorului au fost astfel prinse, vor fi îndepărtate cât de mult posibil către extremitățile palmei sale și îndoite apoi pe traiectoria lungimii brațului. Dacă nu se poate prinde mâna acestuia, victima îl poate lovi cu degetul sau pumnul în zona dintre cele două clavicule sau în gât, aplicând lovitura pe mărul lui Adam. 


Aplicarea unei lovituri de genunchi în zonă genitală reprezintă o soluție pentru autoapărare, în contextul unui atac inițiat din față. Efectul produs de această lovitură ii poate asigura victimei timpul necesar pentru a fugi și pentru a solicita imediat ajutorul oamenilor legii. 


O astfel de tehnică pentru autoapărare este ideală în cazul în care victima are mâinile blocate. Secundar, aceasta își poate utiliza capul pentru a lovi cu putere agresorul în zona nasului. Aceasta lovitură poate fi urmată de alta cu genunchiul, aplicată în zona inghinală. 


Dacă mâinile victimei sunt libere, poate aplica o lovitură cu podul palmei în bărbia agresorului, de sus in jos. Un astfel de atac este recomandat atunci când agresorul se apropie de victimă, pentru a-i stopa avansarea. Nasul este un punct vulnerabil alternativ pentru aplicarea acestei lovituri de braț. Trebuie evitată lovitura de pumn, ce ar putea produce leziuni la nivelul mâinii. 

Ce tehnici pot fi aplicate față de un atac din spate?

Atacul din spate este specific unei agresiuni realizate cu scopul de a tâlhări sau de a răpi victima. Pentru a genera o contraofensivă menită să bulverseze atacatorul, cu scopul de a câștiga timp pentru a fugi, persoana agresată poate lovi cu ceafa zona feței acestuia. 


Dacă lovitura a produs efectul scontat, victima se poate apleca pentru a prinde piciorul din față al agresorului, trăgându-l cât mai mult spre înainte. Astfel, centrul de greutate al corpului atacatorului se modifică brusc, determinând pierderea echilibrului și căderea acestuia. Profitând de această situație, victima poate avea timp să fugă și să ceară ajutor.

Ce tehnici pot fi aplicate față de un atac lateral?

În cazul unui atac produs dintr-o parte, lovitura cu ajutorul cotului este una dintre cele mai eficiente metode pentru a gestiona o astfel de situație. De asemenea, leziunile produse la nivelul feței pot fi semnificative, mai ales dacă lovitura este aplicată asupra nasului. 


Puncte alternative de aplicare a unei lovituri de cot, în cazul unui atac lateral: maxilarul inferior, gâtul sau zona tâmplei. În cazul în care agresorul își pierde pentru moment echilibrul, ca urmare a șocului produs de prima lovitură, victima poate lovi din nou, în abdomen sau piept, utilizând încă o dată cotul. În sport, o lovitură de cot poate încheia rapid un meci de MMA sau muay thai.

Cum se pot elibera mâinile dintr-o priză?

Dacă agresorul a blocat ambele mâini ale victimei, pentru a-i reduce astfel posibilitatea de a reacționa, există o tehnică prin care acest blocaj poate fi întrerupt: victima trebuie să își rotească mâinile în direcția degetului mare al atacatorului, trăgându-le apoi brusc spre corp. 


Răsucirea mâinilor pe direcția degetului mare determină modificarea poziției brațelor atacatorului, astfel încât priza nu va mai fi la fel de puternică. Odată ce mâinile au fost eliberate, victima poate aplica o lovitură de braț, la nivelul bărbiei sau al nasului, utilizând podul palmei. 

Ce poate face o victimă blocată cu spatele la perete?

Forțarea victimei către un perete are scopul de a limita deplasarea sa. De cele mai multe ori, distanța dintre ea și agresor este de câțiva centimetri. Dacă brațele atacatorului sunt ridicate și fixate pe suprafața peretelui, de-o parte și de cealaltă a capului victimei, aceasta poate executa o lovitură de genunchi la nivelul zonei inghinale, sau de cap, orientată către zona nasului.


O astfel de poziție a agresorului nu îi permite acestuia să își utilizeze brațele pentru a ataca victima, ci doar pentru a asigura o blocare a acesteia. De aceea, există avantajul unei lipse de reacție pe moment, în urma executării acestor lovituri. Profitând de momentul în care agresorul este dezorientat, victima poate avea timp să se elibereze din acel loc.


Este important de reținut faptul că aceste tehnici de autoapărare trebuie utilizate doar pentru a minimiza efectele unui astfel de atac. Persoanele atacate trebuie să limiteze o astfel de contraofensivă, fără a încerca escaladarea situației, apelând în cel mai scurt timp posibil la numărul de urgență 112, pentru a solicita sprijinul organelor abilitate. 


Vrei să afli și alte informații la fel de interesante? Continuă să citești articole de blog, pentru a învăța ce rol are sportul în viața oricărei persoane, atât în cadrul unor competiții de profil, cât și în situații cu care oricine se poate intersecta, în orice moment din zi.


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.