Top luptatori MMA: care sunt cei mai buni sportivi din lume?

Artele marțiale sunt îndrăgite de foarte mulți practicanți ai sportului, dar și de pasionații istoriei acestei activități fizice. Printre cele mai importante ramuri ale artelor este MMA (arte marțiale mixte moderne), un sport de full contact care a îmbinat mai multe tehnici de luptă, fiind popularizat datorită evenimentului din noiembrie 1993: UFC - Ultimate Fighting Championship.


Dacă vrei să știi ce înseamnă înseamnă MMA, cum poate câștiga un practicant, care sunt regulile principale și care sunt cei mai buni luptători mondiali de arte marțiale mixte moderne, atunci consultă informațiile următoare!


Ce este MMA?

MMA este o artă a luptei care îmbină mai multe stiluri marțiale tradiționale, printre care: box, jiu-jitsu, karate, kungo, taekwondo, kickboxing, și altele. Luptătorii se antrenează din greu în culise, înainte de a păși către gloria scenei. Echipele se stabilesc în funcție de greutate, iar regulile se aplică pentru fiecare clasificate în parte. 


Un luptător, fie acesta de gen masculin sau feminin, poate câștiga sau pierde o luptă în funcție de acțiunile pe care le desăvârșește. Cele mai cunoscute fiind: submission, K.O. sau decizia arbitrilor. Toți participanții sunt obligați să poarte echipament adecvat, în special mănuși, dar și alte accesorii de protecție: proteze dentare, genunchiere, glezniere, protecții genitale, etc.


Care este topul luptătorilor de MMA?

Sportivii care iau parte la aceste lupte sunt clasificați în funcție de nivel, de sex și de greutatea corporală. Există categoriile men’s/ women's pound-for-pound, și de la heavyweight (93-120 kg) până la flyweight (53-57 kg) - pentru bărbați, iar pentru femei: de la featherweight (60-66 kg) la strawweight (48-52 kg). Cu toate acestea, în topul următor vor fi prezentați cei mai cunoscuți luptători din prezent, indiferent de sexul, greutatea corporală sau dificultatea luptelor.


Stipe Miocic

Stipe Miocic este un luptător MMA american care concurează în luptele heavyweight, fiind de 2 ori deja campionul UFC Heavyweight. Este recunoscut de media drept unul dintre cei mai buni luptători ai artelor marțiale mixte. De asemenea, la începutul carierei sale a participat în categoria men's pound-for-pound, avansând rapid și ieșind victorios din lupte.


Jon Jones

Jon Jones este un luptător american recunoscut la nivel internațional. Se luptă în divizia light heavyweight, însă este îndrăgit de public datorită meciurilor men's pound-for-pound, unde deține locul 1. Jones este cel mai tânăr campion UFC din istorie, câștigând pe primul loc la vârsta de 23 de ani.


Amanda Nunes

Amanda Nunes deține topul luptelor women's pound-to-pound, dar concurează și în categoriile bantamweight și featherweight. Este din Brazilia și este singura luptătoare UFC care deține două titluri active. Amanda este considerată una dintre cele mai bune practicante de MMA din toate timpurile.



Kamaru Usman

Kamaru “Coșmarul Nigerian” Usman deține locul 2 la UFC men's pound-for-pound, însă a captat atenția publicului datorită victoriei de la divizia semimijlocie în care a câștigat 18 runde, a suferit doar o singură înfrângere și nu a existat nicio remiză. Kamaru este american nigerian, luptând din Florida, Sua. Are curea neagră la Jiu-Jitsu și practică MMA încă din 2012.


Weili Zhang

Weili Zhang este o luptătoare MMA din China. În prezent participă la luptele strawweight de la UFC, iar în trecut era în divizia KLF: Kunlun Fight. Este prima campioană din istoria UFC provenită din Asia de Est, din China. Deține locul 4 la luptele UFC women's pound-for-pound. Activează în domeniu din 2013 până în prezent și are centura violet la Brazilian Jiu-Jitsu. Face parte din echipa Black Tiger Fight Club. 


Khabib Nurmagomedov

Khabib Nurmagomedov este un luptător MMA de renume din Rusia. A concurat la divizia lightweight pentru UFC și deține cel mai lung record de victorii. A început în 2008 și s-a retras, de curând, în 2020 fără să aibă nicio înfrângere. Datorită tehnicii sale, era cunoscut și drept „The Eagle/ Vulturul”. Are curea neagră la judo, sambo, pankration și lupta corp la corp.


Alexander Volkanovski

Alexander Volkanovski este un luptător australian de arte marțiale mixte moderne care concurează în prezent alături de UFC, în categoria featherweight. Este pe locul 4 în luptele men's pound-for-pound și și-a început activitatea în 2012. Are centură maro la Brazilian Jiu-Jitsu și este cunoscut în ring datorită celor 20 de victorii ale sale, cu doar o singură înfrângere și nicio remiză.


Henry Cejudo

Henry Cejudo este un luptător MMA care a renunțat de curând la titlul său, în 2020. Cu toate acestea, este în continuare prezent în lumea sporturilor, drept freestyle wrestler. A concurat la UFC în categoriile flyweight și bantamweight, fiind câștigător la ambele clasamente. Este singura persoană care deține titlu de campion UFC, dar și o medalie de aur (locul 1) la Jocurile Olimpice. Are curea galbenă la Shotokan Karate și neagră la Aikido.


Pasionații de sport pot practica această activitate fizică din plăcere, în timpul lor liber. MMA oferă numeroase beneficii corpului și psihicului: dezvoltă abilitățile fizice, este o terapie pentru o minte sănătoasă, lărgește orizontul social și te ajută să te aperi și să ai mai multă încredere în tine. 


Topul luptătorilor de MMA prezentați au în spate ani de antrenament și multă dedicație, dacă vrei să le calci pe urme, ia-o ușor, cu antrenament frecvent și cu pași mici. Dacă este întocmai ceea ce îți dorești, vei reuși!


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.