Diferența dintre Lupta de Stradă și Artele Marțiale

Artele marțiale se deosebesc de luptele de stradă printr-o listă variată de aspecte, pe care le vom detalia în rândurile acestui articol. Cele două tipuri de contact fizic, cu doi sau mai mulți oponenți, sunt diametral opuse, din punct de vedere al regulilor, al legalității sau chiar al soluțiilor utilizate pentru atac și apărare. Iată mai multe informații esențiale despre acest subiect: 

Ce sunt artele martiale?

Armele marțiale sunt sisteme de luptă dezvoltate pe baza unor reguli stricte, utilizate cu scopuri diverse: autoapărare; menținerea unui stil de viață sănătos; participarea la competiții de profil; aplicarea legii (Poliție, Jandarmerie etc). Practicarea acestora contribuie la dezvoltarea fizică și psihică, asigurând îmbunătățirea calității a stilului de viață și includerea în noi cercuri sociale. 


Exemple de arte martiale: 


  • Karate;
  • Judo; 
  • Jung Fu; 
  • Taekwando; 
  • Wushu.

Ce sunt luptele de stradă? 

Termenul “luptă de stradă” poate fi asociat oricărei forme de luptă, între doi sau mai mulți oponenți. O astfel de interacțiune este ilegală, fiind, de obicei, disputată între luptători fără experiență în artele marțiale. Acestea se produc fie spontan, fie ca urmare a unui acord prestabilit, în medii ce pot varia semnificativ: străzi, baruri, imobile dezafectate, teren viran etc


Exemple de lupte de stradă:


  • ciocniri între protestatari și forțele de ordine;
  • bătăi între membrii a două galerii rivale;
  • lupte provocate pe fondul consumului de alcool;
  • lupte ilegale pe bani de tipul “bare knuckle”. 

Ce diferențe există între lupta de stradă și artele marțiale?

Există o serie de aspecte prin care se trasează o delimitare cât se poate de clară între acestea:

Legalitatea  

Artele marțiale se desfășoară de fiecare dată într-un cadru legal, începând cu antrenamentele și continuând cu testările pentru centură sau competițiile de profil. Există federații și alte organisme cu drept de stabilire a normelor pentru desfășurarea acestor discipline sportive. În competiții, partidele se desfășoară sub atenta supraveghere a unuia sau mai mulți arbitri. 


Abaterile sunt de fiecare dată penalizate conform regulilor în vigoare, iar seturile de norme se aplică la nivel global, acolo unde artele marțiale respective se practică la nivel de amatori sau profesionist. În cazul leziunilor produse în urma loviturilor, sportivii nu sunt trași la răspundere din punct de vedere penal, invocându-se caracterul competițional al luptei respective. 


Luptele de stradă sunt ilegale, indiferent de amploarea acestora, cadrul în care se desfășoară sau de motivul ce a stat la baza unei astfel de confruntări. Leziunile produse oponenților, sau pagubele materiale provocate (incendieri, distrugeri ale unor bunuri private etc) se pedepsesc pe baza codului penal în vigoare. 


În cazul luptelor ce au ca scop obținerea unor câștiguri ilicite, regulile propuse sau prezența unui așa-zis arbitru nu sunt considerate ca fiind legale, chiar dacă exista o aparentă organizare.  

Echipamentul utilizat 

Artele marțiale au ca scop cunoașterea și aplicarea noțiunilor asimilate la antrenamente, în condiții de siguranță deplină. De aceea, activitățile specifice acestora se realizează prin purtarea de soluții concepute pentru a oferi protecție împotriva șocurilor la care se expun.


În cazul sesiunilor de sparring, sau la competițiile de amatori, se poartă căști de protecție, mănuși de box, precum si proteze dentare, iar în cadrul antrenamentelor ce implică lovituri de picior variate, pot fi utilizate tibiere, genunchiere sau glezniere


Pentru un nivel și mai ridicat de confort, se poate opta pentru integrarea în echipament a unor soluții precum protecțiile genitale sau protecțiile de corp. În privința echipamentului, artele marțiale presupun utilizarea unor kimonouri specifice disciplinei respective, legate cu centuri de culori diferite. 

 

Din cauza caracterului spontan al luptelor de stradă, nu se utilizează un echipament de protecție sau îmbrăcăminte specială. Chiar dacă există cazuri în care oponenții pot purta proteze dentare sau alte soluții de siguranță, utilitatea acestora nu este asociată cadrului în care se produce un astfel de eveniment. 


Mai mult decât atât, pentru că nu există reguli în luptele de stradă, iar loviturile pot fi produse cu ajutorul unor corpuri contondente, ce pot pune în pericol viața celor implicați, nivelul de siguranță poate fi unul cât se poate de redus. 

Motivele pentru care se desfășoară o luptă

Luptele marțiale se practică din motive ce alcătuiesc o listă cât se poate de variată. Nevoia de autoapărare reprezintă un motiv invocat adesea de cei care vin pentru prima dată într-un centru pentru antrenamente. Dorința de a fi in formă, atât fizic, dar și psihic, poate fi un alt motiv pentru care se practică discipline precum karate, judo sau kempo. 


Socializarea este un alt obiectiv al practicării unei anumite arte marțiale. Într-o sală de antrenamente se întâlnesc oameni cu o pasiune comună pentru o anumită disciplină de contact, împărtășind unii alături de ceilalți bucuriile și succesele asociate progresului. Nu în ultimul rând, artele marțiale sunt practicate din dorința de a cunoaște și de a atinge performanțe notabile. 


Luptele de stradă nu au un motiv pe care o societate civilizată să îl poată valida. Luptele pentru supremație, deformarea percepției pe baza consumului de alcool sau pur și simplu manifestarea unui ego mult prea mare pot fi scântei ce pot aprinde un conflict izbucnit spontan. În anumite contexte, luptele de stradă ilegale sunt organizate din dorința unor câștiguri în bani. 

Pot fi utilizate artele martiale în lupta de stradă?

Nu este recomandată utilizarea cunoștințelor dobândite la sală pentru a pune în pericol integritatea celor din jur. Însă există situații în care artele marțiale pot fi utilizate pentru autoapărare. Tehnicile de imobilizare și control la nivelul solului, provenite din judo, se pot aplica în cazuri în care viața ta și a celor din jur poate fi pusă în pericol. 


Anumite procedee din kempo sau loviturile de picior din kickboxing, pot fi aplicate într-un astfel de scenariu. Însă trebuie să ții cont de urmările unei lupte de stradă, de aceea, este cel mai bine să previi pe cât de mult posibil o astfel de confruntare. 


Este mult mai simplu să iei decizii corecte pentru achiziționarea unui anumit echipament, atunci când deții informații esențiale, precum cele de mai sus. Pentru alte noțiuni determinante în achiziționarea unor produse pentru antrenamente și competiții, continuă să descoperi și alte articole la fel de interesante de pe blogul nostru.

 


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.