Ce înseamnă MMA și cum a luat naștere acest sport de contact?

Termenul de MMA provine din prescurtarea expresiei Mixed Martial Arts, care înseamnă Arte Marțiale Mixte. Acest sport este în aparență unul recent, dar își are rădăcinile în vechi forme de luptă, apărute încă din antichitate.

MMA este cel mai popular sport de contact, pentru că înglobează diverse stiluri și tehnici din mai multe discipline sportive. Își are originea în China, unde era practicat sub denumirea de “Leitai”, iar apoi a fost localizat în Grecia antică, sub numele mai larg de “pankration”. 

MMA-ul în variantă modernă a apărut la începutul secolului XX în Brazilia, ca formă creativă de jiu-jitsu brazilian. Denumirea actuală îi aparține lui Howard Anthony Rosenberg, vedetă a televiziunii americane, cel care s-a referit la stilul fusion de arte marțiale cu expresia Mixed Martial Arts, ca parte a evenimentului sportiv The Ultimate Fighting Championship (UFC), care a avut loc la data de 12 noiembrie 1993, în Denver, Colorado, SUA și care este recunoscut în mod oficial drept prima gală MMA din istorie.

Care sunt regulile la MMA

Datorită durității acestui sport de contact, au fost adoptate reguli MMA care au început să fie aplicate în gale, competiții și meciuri oficiale, începând cu anii 2003-2005. Scopul acestor reglementări este protecția luptătorilor, care au început să fie denumiți sportivi și apreciați ca atare.

A devenit obligatorie purtarea unor mănuși MMA speciale, mai mici decât cele de la box, dar eficiente în protejarea mâinilor. De asemenea, pentru a minimiza pericolul de rănire și accidentare, s-a trecut la sistemul cu categorii de greutate, similar celui care se aplică în box.

Astfel, la începutul anilor 2000, forul sportiv american California State Athletic Commission  a adoptat regulile moderne de MMA, denumite Unified Rules of Mixed Martial Arts, prin care au fost stabilite 9 categorii de greutate pentru sportivii care evoluează în competițiile de MMA: muscă, cocoș, pană, ușoară, semi mijlocie, mijlocie, semigrea, grea și supergrea.

Modul de desfășurare pentru un meci MMA nu diferă mult de o înfruntare a pugiliștilor în ring: victoria se obține prin decizia arbitrilor sau prin knockout (KO). În plus există knock-out tehnic (TKO), când arbitrul sau medicul comunică decizia de încetare a luptei MMA, din motivul că unul dintre luptători nu mai poate continua (nu este într-o stare fizică potrivită pentru a duce mai departe lupta). 

La MMA se mai poate câștiga prin renunțare (submission), care poate fi provocată atunci când adversarul este prins în poziții de sufocare sau de răsucire a  membrelor, care nu-i permit să se mai miște, fiind nevoit să-și recunoască înfrângerea. Un alt mod de-a încheia un meci de MMA este prin aruncarea prosopului de către echipa unui jucător, dacă aceasta consideră că sportivul are probleme de sănătate care îl împiedică să evolueze în continuare (sângerări, amețeli, traumatisme). 


Ce cuprinde un antrenament pentru MMA

Fiindcă este un sport de contact intens și complex, pregătirea pentru MMA reprezintă mai mult decât un program de antrenament box, iar pregătirea fizică pentru MMA este o condiție de bază a succesului, alături de cunoașterea unor tehnici și strategii specifice.

Se poate spune că MMA este un sport de luptă full contact, pentru că îmbină loviturile de picioare (striking) cu lupta la sol (grappling) și combină tehnici de box,  lupte, judo, kickboxing, sambo şi karate.

Pregătirea fizică pentru MMA      

Antrenamentul fizic pentru MMA conține exerciții pentru forță, rezistență, viteză, echilibru și coordonare.Este foarte importantă respectarea acestor tipuri de mișcări, deoarece la MMA este necesară creșterea randamentului pentru toate sistemele energetice din corp: aerob, anaerob lactacid şi anaerob alactacid.  

Cele mai populare exerciții fizice pentru un antrenament MMA sunt:  

Exerciții pentru forță

Cele mai cunoscute exerciţii pentru creşterea forţei sunt genuflexiuni, îndreptări, tracţiuni, împins de la piept şi împins de la nivelul umerilor.

Exerciții pentru rezistenţă

În cadrul pregătirii fizice pentru MMA, se recomandă în vederea creșterii rezistenței exercițiile de tip swing cu kettlebell, săritul corzii, sprawl și box cu umbra. 

Exerciții pentru viteză

Un sportiv MMA trebuie să fie rapid în mișcări, de aceea la antrenament sunt recomandate reprize de box cu umbra cu rezistenţa adăugată (benzi), alternate cu reprize simple de box cu umbra, sprinturi pe suprafață plană şi în pantă.

Exerciții pentru echilibru şi coordonare

Cele mai bune exerciții pentru echilibru și coordonare sunt slam-urile cu mingea medicinală,  russian twists, battle ropes.

Pregătirea tehnică și tactică pentru MMA

Arsenalul tehnic al unui sportiv MMA conține o gamă de lovituri cu pumnul sau cu piciorul, iar pentru a le realiza la nivelul dorit, aceștia trebuie să le repete de sute de ori, atât separat, cât și în secvențe care vor face parte din tactica de luptă.

Fiecare lovitură are o mecanică proprie și trebuie executată corect din punct de vedere tehnic. Pentru ca un sportiv să lovească rapid, precis și cu forța dorită, el va petrece ore în șir aceleași mișcări, pentru a le realiza automat, cu eficiența dorită.

Antrenamentul tactic pentru MMA se desfășoară de obicei cu partener și reprezintă un bun prilej de testare a loviturilor și a deplasării în ring. Este necesară purtarea unui echipament MMA cu toate elementele de siguranță, pentru ca fiecare antrenament tehnic să se desfășoare în condiții de siguranță.

Planificarea antrenamentelor MMA

Antrenamentele MMA trebuie planificate în funcție de pregătirea fizică a sportivului și de obiectivele pe care le are de atins. Se recomandă alternarea antrenamentelor grele cu cele mai ușoare, după o schemă de tipul: antrenament de condiționare intens - antrenament lejer - antrenament scurt și intens.

Nu trebuie depășit numărul de trei antrenamente pe săptămână, pentru a nu se ajunge la epuizare fizică, la nivel muscular și articular și pentru a se preveni scăderea eficienței tactice.

Așadar MMA nu înseamnă lupte fără reguli, destinate exclusiv bărbaților masivi. MMA reprezintă un sport full contact pe care-l practică femei și bărbați din toată lumea, care se antrenează riguros și participă la competiții oficiale reglementate, unde își pun în valoarea forța, rezistența, viteza, echilibrul și coordonarea.


Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.