Top 5 beneficii ale practicării boxului

Dacă vrei să îți ocupi timpul liber cu o activitate fizică de intensitate ridicată, ce îți poate oferi o mulțime de beneficii, poți miza pe box. Antrenamentele specifice acestui sport de contact te vor solicita fizic și mental, îmbunătățind rezistența organismului la toate nivelurile și garantând totodată o disciplină de fier. Vrei să vezi ce implică acest sport, care sunt avantajele pe care le oferă și cum trebuie să alegi un echipament de box? Atunci rămâi alături de noi până la finalul acestui articol: 


Care este povestea acestui sport de contact?

Boxul este o disciplină cu tradiție în lumea sporturilor de contact, aducând în ring doi adversari ce își folosesc doar pumnii, acoperiți cu mănuși de box. Pentru a putea lupta unul împotriva celuilalt, este obligatoriu ca cei doi pugiliști să fie încadrați în aceeași categorie de greutate, astfel încât să poată lupta amandoi cu șanse egale. 


De aceea, competițiile (PRO și de amatori) se desfășoară pe baza acestui criteriu important de clasificare: categoriile de greutate. Un criteriu secundar pentru clasificarea pugiliștilor ține de vârstă, având astfel competiții de seniori și juniori. 


Meciul de box se poate încheia în mai multe feluri: 


 • Prin KO (knockout): unul dintre pugiliști este doborât în urma unei lovituri, fără a se mai putea ridica în cele zece secunde numărate de arbitru; 

 • Prin TKO (technical knockout): unul dintre pugiliști a suferit lovituri ce nu îi mai permit să continue lupta, chiar dacă este încă în picioare; 

 • Prin decizia arbitrilor: în cazul în care meciul de box se termină fără KO sau TKO, arbitrii vor desemna un câștigător, pe baza punctelor oferite la final, a urmare a loviturilor plasate către adversar, în timpul rundelor. 

Ce avantaje oferă antrenamentele de box?

Lista de avantaje pe care le garantează antrenamentele de box nu este deloc una scurtă: 


 • Boxul este un sport de contact ce solicită întreaga clasă de grupe musculare. Mai mult decât atât, acest tip de antrenament cardio consolidează rezistența pe care o ai în fața unui efort de durată medie. Astfel, boxul îți permite să obții atât un corp tonifiat (brațe - trunchi - picioare), cât și o condiție fizică de invidiat. 

 • Boxul susține buna funcționare a sistemului cardiovascular. Povesteam puțin mai sus despre faptul că acest sport de contact solicită la intensitate maximă mai toate părțile corpului. Ei bine, acest efort fizic deosebit de complex se bazează pe un ritm dinamic al circulației sanguine, fapt ce asigură un tranzit optim de oxigen prin vene și artere. Astfel, riscul producerii anumitor afecțiuni cardiovasculare. 

 • Boxul contribuie în timp la obținerea unei coordonări foarte bune ochi-brațe-picioare. Mai mult decât atât, acest sport de contact te ajută să îți găsești un balans optim, în funcție de greutate și înălțime, astfel încât să poți plasa lovituri sau să te aperi din orice poziție, fără a-ți pierde stabilitatea. 

 • Boxul te ajută să deprinzi tehnici de autoapărare, vitale în momentele în care o persoană îți poate pune în pericol integritatea fizică și chiar viața. ATENȚIE: îți recomandăm să utilizezi tehnicile deprinse la antrenamentele de box doar pentru a te apăra, nu pentru a amenința siguranța celor din jurul tău. 


 • Boxul îți oferă calm și relaxare. Este un sport cu antrenamente ce au menirea de a te scăpa de stresul cotidian, concentrând întreaga atenție pe adversar sau pe sacul de box. Mai mult decat atat, efortul sustinut din cadrul unui antrenament contribuie la producerea de serotonina in organism, denumit si “hormonul fericirii”. 

Cum alegi corect echipamentul pentru box?

Dacă vrei să îți faci un abonament la o sală de box, este important să alegi corect echipamentul pentru acest tip de efort fizic. Un echipament complet de box este format din: 


 • Sort de box și maiou (sau tricou), realizate din materiale ce îți permit să te miști liber în timpul antrenamentelor. Acestea nu trebuie să fie mulate pe corp și, mai important decât atât, trebuie să permită o aerisire optimă. 

 • Ghete de box. Alege de pe site o pereche de ghete pentru box pe măsura ta. Îți oferim o gamă variată de modele, astfel încât să pui în coșul de cumpărături un produs pe cât de frumos, pe atât de util în timpul antrenamentelor tale din ring. 

 • Manusi de box. Orientează-te către un mod potrivit pentru dimensiunile mâinilor tale, dar care punctează foarte bine și din punct de vedere al stratului protector, cu rol în absorbția șocului determinat de lovituri. 

  • Palmare. Pentru antrenamentele dedicate brațelor, aceste accesorii din geanta de antrenament sunt cât se poate de utile. Se prind de palmele partenerului tău de lucru și au rolul de a atenua foarte bine șocurile determinate de lovituri. 

 • Bandaje de box. Au rolul de a-ți proteja mâinile de eventualele răni, produse în urma unor lovituri puternice. Bandajele de box sunt realizate din materiale moi, fiind purtate pe sub mănuși.  

 • Sac de box. Dacă vrei să continui antrenamentul de box și acasă, poți comanda de pe site-ul nostru unul dintre sacii de box pe care ți-i punem la dispoziție. Intră acum în categoria “Saci de box” și citește cu atenție informațiile din pagina fiecărui produs, pentru a face cea mai inspirată alegere. 

 • Boxul poate fi sportul de contact perfect pentru tine. Oferind o mulțime de beneficii pentru mine și corp, boxul poate fi practicat cu ușurință atât la sală, cât și acasă, atât timp cât ai la îndemână echipamentele potrivite și o viziune clară asupra modului în care decurge un astfel de antrenament. 


  Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

  Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.