Coronavirus și artele marțiale – beneficiile sportului pentru sănătate

Trecem cu toții printr-o perioadă în care multe dintre aspectele cândva firești ale activităților personale și profesionale au suferit modificări drastice. Dacă până acum purtarea unei măști de protecție era specifică, de exemplu, specialiștilor din domeniul medical sau lucrătorilor în industria alimentară, astăzi a devenit obligatorie pentru noi toți, începând de la vârsta de 5 ani.  

Coronavirus și artele marțiale – o asociere cu tâlc

De la o vreme, omenirea se confruntă cu infecția provocată de un virus Covid-19 pe care specialiștii la nivel mondial par că nu îl cunosc în detaliu, deci nici nu pot lupta eficient cu pandemia provocată de acesta. Însă boala, ca toate celelalte, se instalează în organismul slăbit, afectat de alte boli, lipsit de vigoarea pe care o dă practicarea unui sport și, mai cu seamă, adoptarea unui stil de viață în spiritul artelor marțiale.

Antrenamentele de profil se suspendă în perioada aceasta, însă comunitatea practicanților pune la dispoziție materiale online – unele în timp real – pentru a susține pe oricine dorește să rămână conectat la acțiune. Este suficient să ai echipament sportiv, astfel încât pregătirea să se desfășoare în condiții optime. 

Scurt istoric al sporturilor de contact

Artele marțiale nu au origine comună, deși mulți ar fi tentați să creadă că în zona continentului asiatic, în special China, s-ar afla rădăcinile acestora. Izvoarele istorice indică puncte de origine în zone variate: Egipt – o frescă din Beni Hassan, datată în 3400 î.Hr. înfățișează doi soldați antrenându-se, Mesopotamia – unele poeme descriu lupte, Vietnam – desene datate în 2879 î.Hr. înfățișează tehnici de luptă cu sabia, cu bețe, cu arc și suliță, Knossos – frescă minoică din 1500 î. Hr. arată cea mai timpurie utilizare a mănușilor de box. În plus, multe dintre scrierile antice descriu în detaliu tehnici de luptă cu sau fără arme, precum Gilgamesh, Rig-Veda, Mahabharatha.

Cu timpul, civilizațiile antice și medievale au dezvoltat propriile stiluri de arte marțiale, popularizarea intensivă a celor asiatice conducând la asocierea frecventă cu Orientul Îndepărtat, în special cu China, Japonia, Coreea, India.

Beneficiile practicării unui sport

Practicarea unei activități fizice susținute oferă o multitudine de beneficii pentru de sănătate:

  • Îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular – inima este un mușchi, iar activitatea fizică regulată stimulează funcționarea sa optimă, reduce riscul apariției infarctului miocardic sau cerebral și scade tensiunea arterială;
  • Tonifierea mușchilor la nivelul întregului corp, creșterea forței și a rezistenței la efort a acestora;
  • Îmbunătățirea mobilității membrelor prin ameliorarea flexibilității încheieturilor;
  • Scăderea nivelului de stres și a riscului de apariție a multor forme de cancer;
  • Îmbunătățirea sistemului imunitar;
  • Calitatea somnului – indispensabilă funcționării echilibrate a organismului;
  • Menținerea unei sănătăți mintale optime și a unei atitudini pozitive.

Artele marțiale

Practicarea artelor marțiale nu este doar alegerea unui sport, este o filosofie, un mod de viață și o transformare într-un om nou, mai puternic, echilibrat, hotărât să schimbe lumea prin propriul exemplu. Antrenamentele specifice artelor marțiale sunt intense, modulare, adaptate pe specificul fiecărui individ. Ritmul de învățare diferit, condiția fizică și capacitățile motrice individuale determină ca antrenamentele să fie croite pe măsura și voința fiecăruia.

Unul dintre cele mai mari beneficii este acela al dezvoltării unei condiții fizice extraordinare și, laolaltă cu aceasta, a încrederii în propriile forțe. După o perioadă de exerciții, atenția la detalii, munca fizică intensă și prelungită, adoptarea unui regim corect de hrană, hidratare și odihnă duc la optimizarea greutății, la creșterea masei musculare, măresc viteza de reacție, cresc mobilitatea.  

Statisticile cântăresc în favoarea sportului

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat oficial ca, în perioada acestor restricții generale care urmăresc eventuala reducere a răspândirii virusului, populația să rămână activă. Rațiunile sunt clare, căci activitatea fizică regulată:

  • Poate reduce hipertensiunea arterială;
  • Îmbunătățește rezistența osoasă și musculară, flexibilitatea și echilibrul;
  • Ajută la gestionarea greutății și reduce riscul de diabet zaharat cardiac, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2, precum și diferite tipuri de cancer.

În plus, sportul îmbunătățește sănătatea mintală și poate reduce riscul de depresie, declinul cognitiv, întârzierea debutului demenței și susține o stare generală de bine.

Prin urmare, este sănătos să îți continui antrenamentele – mai ales atunci când poți beneficia de reduceri la echipamente sportive – inclusiv în condițiile distanțării sociale și a respectării normelor în vigoare. În definitiv, pentru a avea un impact benefic asupra sănătății, acestea trebuie să vină pe fondul unei discipline de activitate fizică prin care organismul să fie pregătit pentru confruntarea cu orice boală.  







Va rugam sa retineti ca comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.